Băile Seiche / Szejke

Băile Seiche / Szejke


Address

Odorheiu Secuiesc 535600, România

Când vizitezi Odorheiu Secuiesc, opreşte-te și la Băile Seiche (mag. Szejkefürdő), o mini-staţiune componentă a oraşului pe care o găsești la intrarea acestuia, venind dinspre Sovata. Oricând ajungi aici, chiar și iarna, merită să faci o plimbare, să simți vraja locului şi să asculţi bulbucitul apelor minerale carbogazoase care curg sub picioarele tale şi care alimentează două izvoare, cu efecte terapeutice şi cu gust de sare și petrol. Acum numai unul dintre izvoare este potabil, cel care se află în curtea Muzeului Apelor Minerale - în timpul programului acestuia poţi să te alimentezi gratuit cu apă. 🤩
Băile Seiche au un trecut bogat printre băile de tratament, încă de la mijlocul anilor 1800 fiind întemeiată aici o mică stațiune balneară. Între anii 1871-1890 stațiunea, intrând în posesia lui Orbán Balázs, a devenit faimoasă. Renumit pentru opera sa cu titlul „Descrierea istorică, arheologică, geografică și etnografică a Ținutului Secuiesc”, Orbán Balázs este considerat a fi „cel mai mare dintre secui” şi din respect pentru dezvoltarea staţiunii a fost înmormântat aici. 

Dacă mergi cu mașina, înainte de un podeț vei găsi o parcare gratuită. Mai este aici și un ștrand, care așteaptă să fie renovat. Profită de ocazie şi fă o plimbare ușoară, pornind ori la dreapta, ori la stânga, pentru că traseul face un cerc. Spre dreapta vei ajunge la expoziția în aer liber a porților secuiești, care păstrează și popularizează arta populară tradiţională. Porțile, decorate cu diferite motive, sunt o tradiție a secuilor, fiindcă ei cred că poarta este un ornament al vieții, decorează strada, satul și arată prosperitate. 

După ce vei trece pe sub porți vei ajunge la mormântul lui Orbán Balázs, decorat cu un monument cioplit în piatră. Este interesant faptul că poarta cea mai apropiată de mormânt a fost cândva în fața casei scriitorului și a fost cioplită în anul 1888. 

De aici, urmărind indicatoarele, ajungi la Centrul Memorial Orbán Balázs, care la data documentării noastre era închis din păcate (doar vara e deschis), ne-ar fi plăcut să aflăm mai multe despre acest reprezentant de vază al secuimii. Aproape de muzeu există parcul Mini Transilvania, în care pot fi văzute peste 120 de machete. preponderent clădiri istorice și castele medievale transilvănene. Ambele sunt administrate de echipa Legendarium, care se ocupă și cu programul de reînnoire al Băilor Szejke. Sunt cunoscuţi pentru proiectul lor unic în Transilvania - au descris legendele obiectivelor turistice, castelelor, localităților şi au inclus totul într-o carte; au construit o mică lume în jurul acestor legende, elaborând o serie de hărți, jocuri și chiar desene animate. 👌

Continuând plimbarea vei găsi și o scenă amenajată în aer liber, unde în fiecare an, în luna iunie, se organizează un festival internațional de muzică și dansuri populare. 
Lăsând în urmă scena, închizi cercul şi vei ajunge înapoi unde ai lăsat mașina și dacă mai vrei, poți să faci o scurtă plimbare până la Muzeul Apelor Minerale. Traseul începe de lângă micul restaurant denumit „Lángosgyár” și este amenajat cu pietre, bănci și lămpi. La sfârșitul potecii, la dreapta vei găsi muzeul. Dacă ieși din curtea muzeului, un pic mai în față, vei vedea și izvorul de apă minerală acoperit, a cărui apă, din păcate, se pare că nu mai este potabilă (deși mulți localnici încă iau apă de aici).
În anotimpul de vară la Băile Seiche este plin de vizitatori, fie localnici, fie turiști, fapt datorat în mare măsură și proiectului echipei Legendarium. Sperăm că această frumoasă micro-stațiune va avea un viitor demn de trecutul său!
Ce merită să vezi

Alte sugestii

Valea Ghimeşului
Miercurea Ciuc
Băile Homorod
Odorheiu Secuiesc
Zetea