Judeţul MUREŞ

Relief muntos de origine vulcanică, bogat în ape minerale acidulate. Sare. Lacuri. „Patria” gazelor naturale din România. Renumite podgorii. Un melanj de zone etno-folclorice și istorice. Pe repede înainte cam așa ar suna prezentarea, dar asta nu-i cale de a cunoaște județul Mureș. 
Trebuie să-l umbli, să-l găsești pe străduțe vechi și sate răsfirate, să-l vezi din castel în castel și din cetate în cetate, că toate-s de poveste, inclusiv numele, care-i vine de la râul ce-l străbate de la NE la SV.

... zici Mureş, zici: Transilvania. ...spui peisaje „sălbatice”, rezervații naturale și patrimoniu cultural. ... zici Sighişoara - singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa; Sovata - cu al său lac Ursu trecut deja în Cartea Recordurilor (cel mai mare lac helioterm din lume); zici palate și conace de o inimaginabilă frumusețe; unele vizitabile, altele locuibile, altele doar ruine – toate însă de văzut măcar o dată-n viață; zici defileul Toplița - Deda; ori Saschiz – minunatul tărâm ce în trecut rivaliza cu Sighișoara.
Practic ai o salbă de memorabile atracții, locuri de fotografiat, experiențe de trăit, amintiri de povestit.
 
După preferințe și posibilități ai de unde alege; și dacă tot veni vorba de preferințe, în zonă nu ai cum să nu găsești ceva pe placul gustului, căci sfera gastronomică e una variată. Mâncarea plină de savoare și personalitate, cu influențe diverse, te invită să o deguști. Iar dacă nu-i vreme de o masă plină... măcar de o gustare e musai să-ți faci timp - langoşul e delicios!
 
De trasee, cicloturistice ori montane, nu duce lipsă și nici de vestigii arheologice, iar la final ca o încoronare, poți privi totul de sus, tocmai de pe Scaunul Domnului (Vf.1381 m) din Munții Căliman.
O fibulă-n piept de țară- asta-i Mureșul în mijloc de podiș al Transilvaniei.
Un tărâm plin de mituri, ba despre oameni, ba despre locuri. Cu multe povești, deși zise uneori fele apa/fele viz, mereu înțelese de cei cu suflete deschise. 
* n.r. "fele apa, fele viz" - expresie locală - foarte des întâlnită în Ardeal. Înseamnă jumătate apă, jumătate... apă (în maghiară). Unii locuitori ai zonei vorbesc jumătate-n românește, jumătate-n maghiară; fără a se exprima fluent, se înțeleg totuşi în acest amalgam de graiuri.


Lucruri de făcut și Locuri de vizitat în Judeţul MUREŞ

Destinaţii

Ce să faci, ce să vezi

Unde Dormi

Unde Mănânci

Activităţi&Experienţe

Alte Regiuni

Judeţul BRAŞOV

Regiune

Judeţul SIBIU

Regiune

Judeţul COVASNA

Regiune

Judeţul HARGHITA

Regiune

Judeţul BIHOR

Regiune

Județul CLUJ

Regiune