Saschiz

Address

Saschiz 547510, România

În partea de Sud-Est a Podişului Târnavelor se află Saschiz, o destinaţie unde bijuterii ale Transilvaniei - patrimoniu UNESCO - așteaptă să-ți bucure privirea cu atmosfera veacurilor trecute.
Între Sighișoara și Brașov în partea de SE a județului Mureș pe drumul E60 ai să găsești uşor comuna Saschiz, o aşezare atestată relativ târziu, abia la începutul secolului al XIV-lea sub denumirea de Kizd sau Kyzd (mai era cunoscută și sub denumirea de Kezd, Kyzdy, Zaazkezd sau - cu grafie maghiară- Szasz Kezd sau chiar Kysch sau Kyszch). Forma românească, Saschiz, este o preluare a formei maghiare Szasz Kezd şi s-ar traduce Mâna Săsească (Kez în limba maghiară înseamnă mână cu sensul de apărare). În afară de renumita Biserică fortificată Sf. Ştefan, în Saschiz mai existau alte şase biserici, motiv pentru care localitatea mai era cunoscută și sub denumirea de Siebenkirchen adică şapte biserici; astăzi, mai există urmele a patru dintre ele. 
În a doua jumătate a secolului al XIV-lea populaţia Saschizului era formată aproape în totalitate din colonişti germani, astăzi numărul lor este incomparabil mai mic; doar sărbătorile locale Sărbătoarea vecinătăților (24 ianuarie) și Fii satului (15 august) îi mai adună de peste hotare. Istoricii plasează începuturile aşezării săseşti din Saschiz deodată cu începuturile Sighişoarei, cu care în trecut rivaliza. 

Mulți cred că-i vorba doar despre Turnul Bisericii Fortificate ce prezintă asemănări cu Turnul cu Ceas, dar rivalitatea celor două așezări se pare că începe undeva înainte de anul 1450 când cronicile notează că deși recunoscut ca oraş (civitas), Saschizul decade la rangul de târg (lat. Oppidum), iar Sighișoara reuşește să se impună în regiune şi să-și înlăture concurenţa pentru totdeauna. 
Comuna Saschiz, centru meșteşugăresc activ în sec. al XVI-lea, vestit mai ales prin breasla olarilor, păstrează încă tradiția prin atelierele de olărit, la care poți să participi.
De Saschiz mai aparțin satele Mihai Viteazu și Cloașterf, toate aflate în rețeaua Natura 2000. Prin intermediul Centrului de Informare Turistică (la data documentării noi am găsit închis; dacă ajungi în week-end, bagă de seamă că programul este de luni până vineri de la 8 -16) poți afla despre frumusețile și specificul zonei. Ți se pot înlesni întâlniri cu producători locali și degustări de produse tradiționale, poți descoperi vechiul mod de coacere a pâinii de casă, ori vizita apicultorii, sau stânele din zonă... dar doar dacă ajungi în cursul săptămânii. ☹️
Punctele de maxim interes: Biserica evanghelică Sf. Ștefan, Cetatea Țărănească (ambele aflate în patrimoniul UNESCO) dar și Biserica ortodoxă Sf. Nicolae și Cetatea Uriașilor (Huhnenburg) ar putea fi avute în vedere (cel puțin teoretic; pentru moment ultima dintre atracțiile amintite nu poate fi vizitată - deși apare pe site-ul primăriei Saschiz - nefiind marcat în vreun fel traseul, ori delimitată zona; în cazul în care te încumeți totuși, grijă la urși!). Pădurea Spânzuraților, aflată în vecinătate nu are vreo legătură cu celebrul roman, în caz că te-ai gândit la asta. 🙂 Iar Cetatea Țărănească te așteaptă să o admiri dar ar fi bine de verificat dacă se poate intra dincolo de ziduri (se afla încă în șantier de reconstrucţie la data vizitei noastre).

 ... ce se poate remarca în prezent în Saschiz este grija pentru protejarea arhitecturii tradiționale. Acoperișurile, tâmplăria, porțile, gardurile, chiar și anexele gospodărești respectă specificul tradițional zonei. 😍
Înaintea perioadei pandemice, comuna găzduia evenimente inedite: Festivalul Rubarbei – unde puteai degusta planta sub formă de gemuri, sucuri, compoturi, înghețată ori murături; deja celebrul traseu al bicicliștilor Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) deschide porțile bisericilor fortificate și chiar ale gospodăriilor - motive în plus pentru care Saschiz este un loc unde ar fi fain să mergi dacă te afli în Transilvania. 
Saschiz este prezent și în cadrul Săptămâna Haferland – festival de Vară ce promovează cultura și tradițiile săsești.

Mai mult decât un loc, Saschiz-ul e o stare, o experiență pe care-i musai s-o trăiești fie și doar în treacăt. Dacă ai drum pe aici, merită să faci un popas; iar dacă n-ai, părerea noastră e că merită să-ţi faci!

Alte sugestii

Sovata
Sighişoara
Târnăveni
Târgu Mureş