Deși mai peste tot este prezentată ca Balta de la Sânpaul, de fapt sunt două bălți aici, una cu reținere și alta c&r (catch and release), dedicată pescarilor din liga superioară. 😊
Pentru că este cea mai populară, o să începem prezentarea cu balta cu reținere; am marcat pe harta noastră locul unde se află parcarea și cabana de încasare a taxei de pescuit. Pentru a ajunge la cealaltă baltă (c&r), cum vii dinspre sat treci de pin-ul nostru și un pic mai în față pe dreapta o să vezi parcarea și cabana unde faci check-in-ul.
Intrarea pe balta cu reținere...
Cu o suprafață de 17 hectare, balta cu reținere pune la dispoziția doritorilor 90 de standuri pentru pescuit. De fapt, locuri de pescuit, pentru că în afară de o plăcuță pe care scrie numărul „standului” nu există nicio altă amenajare – nu am văzut niciun deck sau ponton iar suporții pentru bețe se așează sau se înfig direct în pământ. În schimb, fiecare stand are saltea de primire iar la comun pentru fiecare câteva standuri este disponibil un foișor cu mese din lemn, un grătar și o toaletă ecologică.
...și unul dintre „standurile” ei de pescuit.
Spre deosebire de balta C&R, la balta cu reținere standurile nu se pot rezerva în avans și se ocupă pe principiul primul-venit, primul-servit. Cei care vin de mulți ani la această baltă susțin că se prinde pește mai bine cu cât ești la un stand mai apropiat de numărul 90. Dar nu e o regulă. Și să nu faci greșeala să ocolești toată balta ca să ajungi la 90; după ce treci de poartă, dacă mergi înainte vei trece pe lângă standuri începând cu numărul 1 iar dacă faci stânga pe cărarea de pe lângă gard, „turul” bălții va începe cu standul standul 90. 😉
După ce treci de gard alege, înainte sau la stânga. 😉
Biletul de acces costă standard 65 lei și include și 2 kg de pește iar dacă vrei să mergi acasă cu ceva din ce prinzi vei plăti 25 lei/kg de fitofag, crap, cten, respectiv 40 lei pentru fiecare kg de știucă sau somn ce depășește cantitatea inclusă în preț. Pentru caras și plătică nu se plătește nimic, poți să pleci cu tot ce prinzi!
Pensionarii și cei care nu vor să aibă incluse cele 2 kg de pește plătesc 50 lei/ziua de pescuit. Zi care începe la 6 dimineața și se termină la 18:45, termenul limită la care trebuie să fii la poartă; dar pentru că la ieșire se cântărește și se plătește peștele reținut, pentru a evita timpii de așteptare inerenți te sfătuim să ieși pe poartă cel târziu pe la 18:30. 😉
Însoțitorii care nu pescuiesc plătesc 15 lei/zi.
Odată cu plata biletului, pentru 15 lei poți închiria și un cărucior cu care poți căra bagajele până/de la standul de pescuit. Foarte util dacă vrei să pescuiești pe standurile de pe la mijlocul intervalului. Dacă ai nevoie sunt disponibile pentru închiriere și juvelnice încăpătoare, la 20 lei/zi. Nu uita să citești și regulamentul afișat la cabana unde se plătește, eventual fă-i și o poză ca să-l ai la tine – administratorii bălții țin foarte mult la el și se asigură prin toate mijloacele (inclusiv video cu circuit închis) că este respectat.
Roaba-cărucior, de mare ajutor! ☺️
Spre deosebire de balta „mare” (deși e ceva mai mică, i se spune așa pentru că acolo sunt „monștrii”) balta cu reținere este populată periodic și cu exemplare mai mici. Dar, deși în vizita noastră de documentare nu am văzut niciun pește mai mare de 3 kg, utilizatorul #undemergem care ne-a sugerat pentru documentare bălțile Sânpaul ne-a spus că a prins în balta cu reținere și crapi de 14 kg. Așa că, după cum ți-e norocul... și buna pregătire! 😉
Dovada că și în balta cu reținere este pește. 😉
Balta catch & release are o suprafață de 16 hectare. Se poate campa și pescui zi și noapte, la căbănuța unde se face „check-in”-ul (adică unde se verifică identitatea celui care a făcut rezervarea) fiind non-stop cineva.
Sunt disponibile 26 de standuri, care se pot ocupa numai cu rezervare făcută și plătită online cu minimum 24 de ore înaintea partidei de pescuit - dacă te prezinți pe baltă fără a avea rezervare nu vei fi primit. În schimb, dacă se face rezervare pentru un pescar și se prezintă doi, diferența de preț se poate plăti și pe baltă, atât cu cardul cât și cu numerar.
Cabana de „check-in” a bălții c&r.
La data documentării noastre, un pescar plătea aici 200 lei/24h (durata minimă pentru care se poate plăti); dacă sunt doi, plătesc 270 lei/24h (maximum 4 bețe). Pentru 100 respectiv 160 lei, partida de pescuit poate fi prelungită cu 12 ore.
Pentru însoțitori nu se plătește nimic; spre deosebire de balta cu reținere, unde însoțitor (adică persoană care nu pescuiește) poate fi și bărbat, la balta catch & release toate persoanele de sex masculin care vin sunt considerate default pescari și plătesc taxa de pescuit, însoțitori (fără taxă) putând fi doar prietena/ soția și/sau copilul sub 14 ani ai pescarului.
Cu o adâncime medie de 1,5m, balta „mare” de la Sânpaul e cunoscută în toată Transilvania pentru crapii și amurii capitali (unul dintre pescarii cu care am vorbit ne spunea că cel mai mare pește pe care l-a văzut prins aici era un crap de 34 kg), iar pentru pasionații de pescuit staționar se fac populări periodice cu plătică și caras de mari dimensiuni. Accidental, se poate prinde și somn, știucă sau șalău - de dimensiuni impresionante și ei... însă doar dacă intră accidental, pentru că pescuitul la răpitor (spining, nadă vie etc.) nu este permis. Încă o dată: aici, indiferent cât de mare (sau de mic) e, după ce-l prinzi, îl pupi și-i dai drumul! 😊
Pescar fericit la Sânpaul.
Pentru cântărirea și manevrarea peștelui precum și pentru transportarea acestuia de la/până la apă, sunt acceptate doar saltelele prevăzute cu flotoare si cu plasă ce permite intrarea apei; în cazul în care nu ai o astfel de saltea, o poți închiria de la căbănuța unde se plătește taxa, contra sumei de 20 RON/partidă de pescuit (indiferent de durata acesteia).
În prețul partidei de pescuit este inclusă camparea. La fiecare stand este instalată o sursă de iluminat pe timpul nopții și câte două prize de 230V pentru consumatori mici – încărcat acumulatori, telefon, tabletă, laptop, ladă frigorifică mică și iluminat în cort; nu uita să pui în bagaje și un prelungitor cu protecție la umezeală 😉 Pentru curentul consumat în limite decente (consumatori mici) nu se plătește nimic; în schimb, dacă bagi la priză consumatori mari (cafetiere, radiator, plită electrică etc.) se va declanșa o siguranță care va întrerupe alimentarea la priza respectivă... și indiferent de insistențe, alimentarea nu va fi reluată până la părăsirea standului.
Pescari din „liga mare”.
La comun, pentru toate standurile, sunt amplasate 8 grătare și 6 toalete. De la 6 dimineața până la 9 seara doritorii au acces la dușuri comune, peste drum de baltă, în curtea fermei (cere detalii la casier).
Năditul e permis pe ambele bălți, doar din baston și racheta de nădire, nu este permisă folosirea navomodelelor sau a bărcilor. Grosimea firului, obligatoriu, minimum 0,30mm (pentru crap) respectiv minimum 0,25 pentru feeder și match; fără bețe telescopice, minciogul trebuie să aibă o deschidere cât mai mare și plasa cât mai fină, pentru afectarea minimă a peștelui scos. Fiecare stand este prevăzut cu saltea de primire...
Repetăm, administratorii bălților țin foarte mult la respectarea regulamentului de acces, pe care te încurajăm să-l citești cu atenție și în special condițiile referitoare la echipamentul necesar pentru pescuitul și manevrarea giganților pe care-i poți prinde aici. Odată intrat la stand se presupune că ți l-ai asumat și pentru orice încălcare a regulamentului administrația își rezervă dreptul de a lua măsuri adecvate, care pot merge până la evacuarea de pe baltă fără returnarea taxei plătite. La intrarea pe balta catch & release (unde condițiile sunt mai stricte), este posibil ca personalul să verifice dacă echipamentul de pescuit din dotare respectă regulamentul iar ce se întâmplă apoi la standuri este supravegheat tot timpul prin intermediul camerelor cu circuit închis instalate în întreg perimetrul celor două bălți.
În prim plan balta C&R, apoi cea cu reținere.
Pe ambele bălți sezonul de pescuit sportiv începe la 1 aprilie și se încheie pe 1 noiembrie.
Ultima actualizare:
Documentat la 24/05/2025
Pe scurt:
Baltă cu reținere, mare și cam cu toate facilitățile necesare pentru pescari. Balta fără reținere, apreciată de pescari pentru că are mult pește-trofeu și pentru că nu se organizează pe ea concursuri de pescuit.
Tip:
Activităţi sportive & recreative
Facilităţi:
Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Toaletă pentru clienţi (ecologică)| Wi-Fi