Casa Filip din Sarichioi

Casa Filip din Sarichioi

Pensiuni / Sarichioi (TL)


Program

Închis
Vezi programul

Address

Sat Sarichioi, Comuna Sarichioi, nr.734, Sarichioi 827190, România

Telefon

Despre

Casa Filip din Sarichioi a început de la o poveste de dragoste; de fapt de la două. Una din acelea romantice, cu „un băiat iubește o fată...” și una cu „un băiat își iubește profesia, locul unde trăiește și ideea de a face lucrurile bine...”. Cele două s-au împletit frumos și au avut un deznodământ fericit... pentru cei aflaţi în căutarea unui  loc de cazare de calitate în zonă!

Alex şi Alina te aşteaptă cu drag!

Inițial o veche casă lipovenească, acum o pensiune rurală încântătoare.
Într-un demers lăudabil de a promova moștenirea rurală a Dobrogei și de a conserva stilul arhitectural și patrimoniul cultural lipovenesc, o familie a găsit o casă veche, construită în urmă cu mai bine de 100 de ani, din chirpici; pe care au consolidat-o, i-au pus un acoperiș tradițional din stuf, i-au vopsit geamurile și ușile din lemn în albastrul lipovenesc și au transformat-o din „rățușca cea urâtă” în „frumoasa balului”. Au fost puse în valoare elementele din lemn caracteristice – ramele ferestrelor, balustradele prispei cu elemente decorative, frontonul, streașina.
În 2019 Casa Filip din Sarichioi a fost premiată pentru modul în care s-a efectuat restaurarea.

Elemente (re)construite cu metode tradiţionale.

Și în interior s-a păstrat pe cât posibil aspectul tradițional, fără însă a face rabat la confort. Poate ar fi fost frumoase niște paturi din lemn, cu saltele din paie... dar sigur n-ar fi fost confortabile. La capitolul confort la somn există în unul dintre apartamente o lejankă (pe care din păcate n-am putut s-o testăm, căci spațiul de cazare era ocupat); element specific zonei – lejanka este un fel de sobă-pat; ce poate fi mai atrăgător decât să dormi într-o noapte rece, pe un pat încălzit?...

Lejanka din Casa Nouă.

Vechea casă s-a transformat în două apartamente, cu câte două dormitoare. I-a mai fost adăugat un corp, păstrând stilul, care include un apartament cu două dormitoare la mansardă și un living încăpător la parter, în care se află și sus-numita și invidiata lejankă, o bibliotecă și televizor (singurul din cele 3 spaţii de cazare). În total, în cele 3 apartamente sunt 12 locuri de cazare. Copiii sub doi ani pot sta în cameră cu părinții și au gratuitate (inclusiv la micul-dejun). Proprietatea se poate rezerva integral, pentru un grup format din cel mult 12 persoane (capacitatea maximă) sau separat, fiecare apartament, pentru minimum 2 nopți.

Un stil minimalist încântător.😍

Toate camerele sunt matrimoniale și sunt decorate și mobilate simplu, însă cu piese de calitate, cu motive tradiționale, care sporesc farmecul locului – patul decorat cu pânză adusă din Rusia, cufere vechi din lemn restaurate, preșuri; iar printre obiectele decorative încântătoare kokoșnik-uri (ghici!), balalăici în miniatură, matrioști.

Pentru cei care nu au ghicit mai sus 😀

O baie deservește fiecare două dormitoare. Iar spațiile de cazare se închiriază doar așa – fie „împarți” un asemenea apartament cu niște prieteni, fie al doilea dormitor rămâne neocupat; nu te “amesteci” cu străini. Inclusiv în camerele de baie s-a acordat mare atenție detaliilor – mobilierul de baie este din lemn, cu aspect rustic, chiuvetele sunt decorate cu motive florale cu aspect folcloric.
Băi cu tot confortul.

Deși totul te duce cu gândul la tradițional, rural, nu lipsește confortul modernității – WiFi, climatizare, halat și papuci, uscător de păr, duş-bideu.
Și pentru că aproape că nu există casă de lipovean fără saună, ea nu lipsește nici la Casa Filip; i se spune “bania”, se pregătește la cerere (cost extra, 100 lei/utilizare), cu foc de lemne și este în casa nouă. Tradițional vine „la pachet” cu un mănunchi din frunze de stejar, cu care, prin lovituri ușoare pe corp, se contribuie la deschiderea porilor, eliminându-se astfel mai ușor prin piele, în baia de aburi, toxinele și, în același timp, celulele epiteliale moarte. E alegerea ta dacă vrei să aplici „tratamentul dermatologic” cu frunzele de stejar dar tradiția spune că toată această procedură a băii rusești are multe efecte benefice asupra organismului.

"Bania" de la Casa Filip.

În curte a fost ridicat și un foișor-turn, păstrând armonia arhitecturală, de la înălțimea căruia te poți bucura de o priveliște încântătoare spre Lacul Razim și împrejurimi, dimineața la cafea ori seara la un pahar cu vin - pe care apropo, îl găseşti într-o selecţie locală interesantă, cu autoservire direct din frigiderul de jos; (are şi bere, şi suc) nu uita să le treci pe listă ca să le şi plăteşti la plecare 😀. Iar dacă reuşeşti să te trezeşti în zori şi să mergi pe malul lacului, vei fi răsplătit cu un răsărit de poveste; apoi, te poţi plimba pe uliţele satului scăldate într-o încântătoare poleială aurie... nu uita aparatul foto!🤩

Cafea cu răsărit de soare, din foişor. 😍

A fost amenajată și o terasă acoperită (închisă şi încălzită în sezonul rece) - zonă pentru luat masa (evident, cu bucătăria aferentă), în același stil lipovenesco-pescăresc. Are și un spațiu de „socializare” unde poți sta la povești, privi ceva la TV (noi nu am simțit deloc nevoia asta cât am stat acolo) sau te poți relaxa cu o carte ori cu unul din albumele despre regiune pe care le găsești acolo.

Punct gastronomic local cu produse pescăreşti.😋

Bineînțeles că majoritatea preparatelor au la bază peștele, pe care îl poți găsi în forme și variante la care s-ar putea nici să nu te fi gândit vreodată până acum – de la „banala” salată de icre (care zău că nu e nicăieri mai bună decât în zona asta!), la... ta-dam! cârnați din pește! Trecând bineînțeles prin delicioasele pește afumat sau marinat, zacuscă din pește sau chifteluțe din pește. Plus deserturi făcute în casă. Și am vorbit doar de mic-dejun! 😊 Iar în sezon legume și zarzavaturi, în mare parte din ferma familiei.
La tariful de cazare se poate adăuga per apartament micul-dejun bogat şi variat care costă 80 lei/adult, respectiv 40 lei/copil (2-14 ani)
De asemenea, pentru grupurile care rezervă casa integral se poate pregăti la cerere prânzul (120 lei/adult și 60 lei/copil) și/sau cina (160 lei/adult și 80 lei/copil), dacă în weekendul respectiv nu se organizează un eveniment culinar. Mesele sunt compuse din trei feluri de mâncare (aperitiv, fel principal și desert), pentru cei care nu prea se „înțeleg” cu peștele, se găsește la nevoie și pui/găină de țară.
La terasa acoperită vei avea apă, cafea, ceaiuri şi fructe la discreţie, pe toată perioada şederii; băuturile alcoolice şi sucurile se achită separat, la check-out, împreună cu eventualele mese comandate.

Cafea, ceai, apă... la discreţie.

Prețurile sunt diferite în funcție de sezon şi numărul de nopți achiziționate. Sunt oferite și unele reduceri: click aici pentru detalii şi disponibilitate; check-in după ora 15, check-out ora 12.

Locuri de parcare în faţa pensiunii.

Un avantaj al alegerii acestui loc de cazare este că poți ajunge cu mașina până în localitate; și poate fi punctul de plecare către multe variante de petrecere a timpului – de la o plimbare pe ulițele satului la o partidă de pescuit pe unul din lacurile din apropiere sau chiar la un tur tematic în regiune (prilej numai bun de a cunoaște oamenii și obiceiurile locurilor) şi, bineînţeles, în Delta Dunării; Alex are numeroase deal-uri cu antreprenori din zonă care oferă tot felul de experienţe şi activităţi - le vei găsi și pe site-ul pensiunii și în broşura pe care o vei primi pe email după ce faci rezervarea! Ar fi bine însă să mergi cu ceva cash la tine, nu le prea poţi plăti cu cardul.

Welcome-pack 🤩

Casa Filip este deschisă pentru oaspeți din 2019, din aprilie până în noiembrie și îi primește cu bucurie și cu un frumos pachet de bun venit care consta, când am fost noi, în cea mai bună și drăgălașă turtă-dulce din câte am mâncat până acum – o matrioșka stilizată + o sticlă cu vin şi o carte în care chiar proprietarul îţi prezintă, foarte documentat şi cu multă pasiune, istoria locurilor! 👍 

Check-in/Check-out

  • >15:00 / <12:00

Ultima actualizare:

  • 17/04/2024 (recomandat la 21/07/21)

Pe scurt:

  • O frumoasă poveste lipovenească (re)scrisă de oameni bine puşi pe treabă!

Tip structură:

  • Pensiune

Specific:

  • Potrivit pentru familii cu copii | Agroturism, tradiţional | Romantic

Facilităţi:

  • Aer condiţionat | Chicinetă - Cafea, Ceai | Club de noapte | Free WiFi | Mic-dejun disponibil | Parcare gratuită | Papuci şi halate | Plată cu card | Saună (contracost) | Staţie de încărcare vehicule electrice (contracost) | Barbecue

Mic-dejun:

  • Contracost,80 lei/adult, 40 lei/copil (2-14 ani)

Apartament:

  • 600-800 lei/noapte, în funcţie de sezon

Photo Gallery

Alte sugestii

Zen Eco Villa

Pensiuni / Sfântu Gheorghe (TL)

Honor Villa

Hosteluri / Izvoare (HR) / Pensiuni

Taschler Haus

Sighişoara (MS) / Pensiuni

Pensiunea Kon Tiki

Pensiuni / Sibiu (SB)

Pensiunea Danubio

Coronini (CS) / Pensiuni