Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare

Trasee turistice zona Săcele


Despre

Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare 1635m
Traseu "Bandă Galbenă" | Durata aprox. 3,5h | Distanţă aprox. 7 km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului

Punctul de plecare este Dâmbul Morii - unde poți ajunge fie cu mașina personală, pe DN1, fie cu autobuzul - traseu 17B plecare din Gara Braşov, coborâre în staţia Dâmbul Morii. În lunile iulie-august (și mai ales în weekend-uri), sfatul nostru e să mergi cât poți de dimineață ca să îți crești șansele de a găsi locuri de parcare! 😉

Intrare pe traseu.

Este traseul către Cabana Piatra Mare ce străbate şi unul dintre cele mai spectaculoase canioane din România. Nu uita să cumpări brăţara de acces de la cabana de lemn de dinaintea Canionului! Caută în app 🔍Canionul 7 Scări pentru mai multe informații.

Cabana de unde cumperi brățările de acces.

Dacă ai mai fost în Canion sau pur și simplu nu ai chef să treci prin el, există o „bretea” a traseului (marcaj PR - Punct Roșu) care te ia chiar de vizavi de cabană și te scoate deasupra Canionului.

Traseul de ocolire începe să urce chiar vis-a-vis de cabană.

După cam 40 minute de urcuș (câteva porțiuni chiar susținut, un bun „antrenament” pentru ceea ce urmează 🙂), după ce treci o punte din lemn peste pârâul Şipoaia vei reîntâlni marcajul BG, care te va duce până la Cabana Piatra Mare.

Reîntâlnire cu Banda Galbenă.

De aici și până ieși pe platoul de sub Șura de Piatră, unde se află cabana, te așteaptă un urcuș foarte susținut de aprox. o oră jumătate (pe unele porțiuni chiar te vei cățăra un pic printre stânci și pe grohotișuri) pe o vale sălbatică spectaculoasă, săpată în munte de afluenți ai Șipoaiei 😍 Nu te grăbi, pășește cu atenție și în niciun caz, nu aborda traseul fără echipament de drumeție (în fața noastră o doamnă încălțată cu adidași din pânză a alunecat și a avut mare noroc că nu a căzut mai rău... dar nici nu s-a simțit foarte bine după aceea!).

Urcuș spre cabana Piatra Mare.

Nu este un traseu tocmai uşor, are o ascensiune de aprox. 1000m diferenţă de nivel, dar te va duce pe un platou de unde vei avea o panoramă extraordinară asupra împrejurimilor. Odată ajuns pe platou s-ar putea să fii întâmpinat de vulpoiul rezident pe lângă Cabană 😀 Pozează-l dar nu îl hrăni, este un animal sălbatic, chiar dacă pare foarte obișnuit cu oamenii.

Pozează-l, dar păstrează distanța.

Cu măgărușii de la cabană, deveniți un fel de emblemă a locului, e altă poveste 😊 Deși ne plac foarte mult animalele, ni s-au părut foarte simpatici... până când unul dintre ei a încercat să ne ia mâncarea de pe masă! 😅

Nu te lăsa păcălit de fața asta nevinovată 😀

Cabana Piatra Mare este deschisă în fiecare zi în sezonul de vară iar în rest, doar în weekenduri. Oferta e destul de limitată, dar vei găsi o ciorbă caldă dar foarte simplă (10 lei/porțioară, include două felii de pâine), ceva dulce (salam de biscuiți 6 lei), câteva băuturi reci și calde (cu prețuri între 4 și 10 lei) și chiar și un suvenir (10 lei)! Lângă cabană este și un izvor unde îți poți umple bidonul cu apă rece și proaspătă.

Oferta zilei: ciorbă de cartofi cu tarhon (mult tarhon 🙂) și suvenir.

Când vremea este rea, poți mânca și în interior (la intrare va trebui să te descalți și să folosești din cele câteva perechi de papuci disponibile 🙃). Cabana nu are locuri de cazare însă există posibilitatea campării, gratuit, cu respectarea indicațiilor cabanierului; pentru mai multe informații poți suna la 0744322632.

În interior sunt câteva locuri la mese.

De la Cabana Piatra Mare poţi continua până pe Vf. Piatra Mare, altitudine 1844m, urmărind marcajul Bandă Roşie.

Pe traseul spre Vârful Piatra Mare.

Te așteaptă un urcuș de aprox. o oră în care vei avea parte și de o porțiune mai abruptă, pietroasă, inclusiv un horn cu grohotiș (pantă 48%) dar și foarte ofertantă din punct de vedere al imaginilor, al formațiunilor geologice sau al florei (pentru pasionați și cunoscători).

Vedere spre Vârful Ciucaș...

Odată ajuns sus tot efortul îți va fi răsplătit cu o privelişte superbă asupra întregii Ţări a Bârsei (cu Braşovul şi Săcele în prim-plan), Munţilor Postăvaru, Baiului, Zăganu şi Ciucaş, platoului Bucegi, Pietrei Craiului și Munților Făgăraș.

...și de pe Piatra Mare, spre Țara Bârsei 😍

Odată întors pe platoul de la Cabană, îți recomandăm să folosești ca traseu de coborâre înapoi la Dâmbu Morii Drumul Familiar, marcaj Bandă Roșie: chiar dacă e un pic mai lungă, coborârea va fi  mult mai puțin abrubtă decât traseul de urcare 😉 iar genunchii tăi îți vor mulțumi pentru asta! Dacă vrei să citești descrierea traseului BR caută în aplicație 🔍 Dâmbul Morii-Cabana Piatra Mare-Vf. Piatra Mare sau Drumul Familiar.

Aici poți alege pe unde să te întorci la Dâmbul Morii.

Masivul Piatra Mare este arie protejată și a fost declarat sit de importanță comunitară. La fel ca multe alte asemenea locuri, arealul este vulnerabil din cauza numărului mare de turiști, poluării, ATV-urilor etc. Recomandăm turismul responsabil.

În coborâre pe Drumul Familiar.

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

Puncte din rută