Lacul Vidra

Lacul Vidra

Râuri, Lacuri / Voineasa (VL)


Address

Lacul Vidra, România

Despre

Fără doar și poate, lacul Vidra este unul cu adevărat impresionant așa că, dacă ai ajuns prin județul Vâlcea, ar fi păcat să nu îl vizitezi. Aflat la peste 100 km de capitala de județ, lacul impresionează în primul rând prin dimensiunile sale, având o lungime de aproape 9 km și o lățime maximă de circa 1,5 km. Practic, vei avea surpriza să descoperi o „mică mare de la munte”, lacul Vidra fiind o imensă acumulare de apă situată la aproape 1300m altitudine.
Apărut în urma construirii barajului cu același nume în anii 60’-70’ pe râul Lotru, lacul are o importanță majoră, alimentând hidrocentrala Ciunget, cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interioare din țara noastră.

Presupunând că pleci din Râmnicu Vâlcea, vei avea nevoie de aproximativ 2,5 ore ca să ajungi la lacul Vidra, însă îți garantăm că nu vei simți cum trece timpul. După 30 km parcurși pe frumoasa (dar aglomerata) vale a Oltului, vei face stânga în dreptul localității Brezoi urmând DN 7A către Voineasa. De aici localitățile se răresc lăsând locul unor peisaje spectaculoase. Drumul urmează întocmai cursul Lotrului, pe care vei descoperi alte două lacuri de acumulare, Brădișor și Mălaia.
Trebuie menționat că și lacul Brădișor este unul foarte pitoresc şi îți oferă niște cadre superbe astfel că, dacă vrei să faci o pauză, recomandăm oprirea fie în zona barajului, fie la următorul pod din amonte. Continuând drumul vei ajunge în localitatea Voineasa, ultima care îți iese în cale, de aici mai rămânând de parcurs 30 km până la destinație.

Odată ajuns la lacul Vidra îți sugerăm să ieși de pe DN 7A (pin plasat de noi pe hartă) pe drumul către stațiunea (părăsită) Vidra și să continui itinerariul după bunul plac (cu mașina, la pas sau cu bicicleta dacă ai luat-o cu tine) în căutarea locului pe care îl consideri potrivit pentru o oprire de relaxare/picnic.
Dacă vei face acest traseu în timpul verii când, de altfel, îți și recomandăm, poți alege să te întorci către Voineasa prin drumul forestier (nu îți face griji că îl ratezi, e singurul) care coboară de la barajul Vidra de-a lungul Lotrului. Vei descoperi o natură cu adevărat sălbatică în care vei fi doar tu, muntele, pădurea și râul... și lacul Balindru, cel de-al 4-lea lac de acumulare de pe râul Lotru pe care îl vei întâlni în această călătorie.

Drumul forestier spre lacul Balindru.

Atenție însă, drumul este accidentat, dar poate fi parcurs cu grijă și cu un autoturism normal, fără tracțiune 4x4 (recomandăm să ceri o părere la dus referitoare la starea drumului când treci prin Voineasa – este totuși un drum forestier care poate fi afectat de condițiile meteo etc.).

Photo Gallery

Alte sugestii

Lacul Sfânta Ana

Cozmeni-Lăzărești (HR) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale / Râuri, Lacuri