Piața Aurarilor

Piața Aurarilor

Pieţe şi Zone pietonale / Sibiu (SB)


Address

Piața Aurarilor, Sibiu, România

Despre

În centrul vechi al cetății Sibiului, în imediata vecinătate a Pieței Mici, se află un loc mai puțin cunoscut, cu o atmosferă relaxată ce invită trecătorul la un moment de răgaz: Piața Aurarilor.
Poți ajunge aici foarte ușor din postura pietonului. Cum intri în Piața Mică pe sub Turnul Sfatului, privește către colțul din dreapta-spate al piațetei. Descoperi acolo accesul către Piața Aurarilor, prin poarta spre Orașul de Jos din Turnul Scării Aurarilor, integrat în secolul XVIII în clădirea alăturată. Perspectiva ce se deschide dezvăluie treptat o piațetă liniștită și romantică, perfectă pentru un moment de calm, pentru o conversație în tihnă sau, pur și simplu pentru a observa arhitectura locului.

Acces pietonal dinspre Piața Mică, prin Pasajul Aurarilor.

De-a lungul secolelor locul a avut mai multe denumiri. Fingerlingsplatz este poate cea mai longevivă, dar actualul nume are rolul de a ține vie amintirea Breslei Aurarilor din Sibiu, coordonatoare a Uniunii breslelor de aurari din Transilvania, un model de bune practici în vremea breslelor.
Majoritatea clădirilor ce mărginesc piațeta sunt monumente istorice datând din secolele XV – XVIII, bine păstrate și parțial restaurate. Astfel poți regăsi atmosfera vremurilor trecute în forma sa aproape nealterată și, totodată, te poți bucura de comoditățile lumii contemporane. Există aici o cafenea și o pensiune, iar în imediata apropiere un restaurant. 
În secolul XV exista în piațetă o fântână, element urban foarte important în viața comunității în perioada medievală. Astăzi amintirea ei este păstrată printr-un stâlp de piatră fațetată amplasat pe locul fostei fântâni. Acesta poate fi observat imediat cum cobori spre piață dinspre Pasajul Aurarilor.

Vedere de ansamblu dinspre Pasajul Aurarilor.

Pont: dacă ajungi cu mașina în Sibiu și dorești să vizitezi obiective din Orașul de Sus, un bun punct de acces este chiar Piața Aurarilor. Găsești parcare publică pe strada 9 Mai, iar accesul pietonal de aici către Piaţa Aurarilor este semnalizat cu un panou indicator. 😉

Acces pietonal dinspre strada 9 Mai.

🙏 contributor Unde Mergem®, Ana Sichitiu

Alte sugestii

Piațeta Cazino

Mamaia (CT) / Pieţe şi Zone pietonale

Muzeul Bisericii Evanghelice din România

Muzeu / Sibiu (SB)

Biserica Evanghelică Sfântul Ioan

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Sibiu (SB)

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

Muzeu în aer liber / Sibiu (SB)

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Sibiu (SB)