Valea Sâmbetei - Cabana Valea Sâmbetei

Trasee turistice zona Sâmbăta


Despre

Traseu "triunghi roşu" | Durata aprox. 3h | Distanţă aprox. 6 km | Grad de dificultate: uşor-mediu

Cabana Valea Sâmbetei este situată în partea estică a Munților Făgăraș, la 1400 m altitudine. Accesul spre cabană se face din DN1 din satul Sâmbăta de Jos. Se urmează drumul asfaltat care duce la Manastirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, iar de aici cam 4 km de drum forestier și apoi o potecă turistică ușoară. În total cam 3 ore, de la mănăstire până la cabană. Drumul forestier este până la un punct (microhidrocentrala 😔 de pe vale) accesibil pentru mașini dar în calitate de iubitori ai muntelui, nu recomandăm această variantă - o poţi lăsa în parcarea mănăstirii; noi am lăsat-o în curtea unei pensiuni cu păstrăvărie, unde la întoarcere am mâncat un păstrăv destul de bun. 🙂 Mersul pe jos ajută la menținerea sănătății și nu poluează! 🥾🚶🏽

Părăsim drumul forestier şi intrăm pe traseu

Marcajul este triunghi roșu, iar poteca urcă pe malul pârâului Valea Sâmbetei până sus la cabană, pe un traseu sălbatic şi foarte pitoresc, indiferent de anotimpul în care îl vei parcurge!

Sălbatica vale a Sâmbetei 😍

Aflată la limita golului alpin, cabana Valea Sâmbetei oferă o superbă vedere asupra Văii Sâmbetei și Ferestrei Mari a Sâmbetei. Prin amplasarea ei, cabana este accesibilă atât vara cât și iarna.
Dar dacă mergi primăvara te vei bucura de explozia de brândușe care pictează mov pajiștile și poienile. Un alt motiv pentru care am recomanda traseul în „extra-sezon” este și faptul că nu e prea multă lume, așa cum se intâmplă frecvent vara ...

Explozie de brânduşe! 😍

Cam la 20-30 de minute de cabană, în apropierea unui izvor, se află chilia părintelui Arsenie Boca, așa că drumeții cu înclinații religioase pot avea un motiv în plus să pornească pe acest traseu. Accesul nu este foarte ușor, deci e recomandat să se facă în condiții meteo favorabile.
Condițiile de la cabană nu sunt senzaționale; e doar o cabană în creierii munților. Dar e un loc bun și frumos de popas sau de plecare în alte trasee pe creasta Făgărașului, inclusiv către cel mai înalt vârf din țara noastră – Moldoveanu (2545 m) aflat la cam 5 ore de mers.

Cabana Valea Sâmbetei

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

Puncte din rută