Zărnești – Șaua Măgurei - Bran

Trasee turistice zona Zărneşti


Despre

Traseu "bandă roşie" | Durata 5,5-6h | Lungime aprox. 10km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului

Dacă vrei să iei la pas un traseu de munte accesibil dar spectaculos care să îți arate o minunată panoramă asupra Munților Piatra Craiului și a Munților Bucegi, îți recomandăm o drumeție în Șaua Măgura cu plecare din Zărnești și destinație finală Bran.
Este un traseu de dificultate ușoară spre medie pe care îl poți face singur, în cuplu, cu întreaga familie sau cu prietenii, cu acces permis indiferent de anotimp. Totuși, ține cont că iarna el devine mai dificil fiindcă te afli într-o zonă de munte, cu cantități ridicate de zăpadă. Diferența de nivel pozitivă este de aproximativ 600 de m din Zărnești până în vârf iar durata traseului („oficial”, după indicatoarele de la intrarea pe traseu și pe majoritatea hărților) e de aproximativ 3-3,5h ore de la Fântâna lui Botorog până pe platoul Inima Reginei din Bran; dar, cu tot cu popasurile de gustărit, hidratat și mai ales de pozat 😀 poți lua în calcul, lejer, 5 ore jumătate, chiar 6!
Pentru a ajunge la punctul de plecare în traseu ai două variante - fie să mergi cu mașina până în parcarea de la Fântâna lui Botorog, fie pleci pe jos din Zărnești pe drumul care merge spre Prăpăstiile Zărneștiului (trebuie să ții drumul drept de la Cabana Gura Râului din Zărnești până la intersecția de la Fântâna lui Botorog). Marcajul pe care îl urmezi pe această porțiune, deși nu foarte vizibil, este crucea roșie. Vei schimba marcajul odată ajuns la Fântâna lui Botorog iar de aici poți să îți faci provizii cu apă de izvor pentru că în curând va începe urcarea! Îți recomandăm să fii bine echipat pentru că, deși de jos nu pare, traseul este destul de solicitant. Să ai mâncare, încălțăminte portivită (în niciun caz șlapi sau teniși), nu ar strica nici ceva îmbrăcăminte de schimb pentru cazul (foarte probabil la munte) în care te va prinde și o ploaie; agață de rucsac și bețele de trekking, dacă ai 😉
 
Pe drumul spre Fântâna lui Botorog.

La intersecția de după Fântână vei vedea un indicator spre stânga către satul Măgura, acesta este drumul cu acces pentru mașină dar și începutul traseului spre culmea Măgurii, vei vedea marcajul cu bandă roșie pe care va trebui să îl urmărești, pe drumul pietruit, până ce, într-o curbă, pe partea stângă vei vedea indicatorul cu marcajul turistic bandă roșie care îți arată începutul unei frumoase poteci, care te va duce în inima pădurii (după ce mai „taie” o dată drumul pietruit).

Atenție la marcajul care îți spune când să părăsești drumul.

Urcușul este abrupt, chiar de la început, pe unele porțiuni chiar susținut, iar zona este sălbatică așa că vei avea parte de experiența adevărată a unei drumeții pe munte. Vei parcurge păduri seculare de foioase, de conifere, întrerupte din când în când de poieni și pășuni pe care se mai găsesc încă vreo câteva sălașuri, stâne și fânare cu un farmec aparte, chiar dacă multe sunt părăsite (unele chiar în ruină). Iar în stânga potecii vor începe să apară și primele puncte de belvedere, către orașul Zărnești.

Vârful Galbenele, înainte de Șaua Magurii.

După aproximativ 2 ore de urcuș alternat cu pante mai domoale, vei ajunge în Șaua Măgura, pe un platou aflat la 1307m cu priveliște de milioane 😍  de unde poți admira Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi, satele din jur, stâncile ce alcătuiesc vârfurile muntoase și cerul albastru.

Vedere spre satul Măgura.

Traseul marcat ocolește domol vârful Galbenele (sau Gălbinarea, sau Galbenu - câți oameni întrebi atâtea variante vei auzi 😀) și continuă spre Bran. Iar după un nou urcuș susținut (destul de scurt din fericire), vei ajunge la un punct de belvedere aflat imediat sub vârful Măgura, care îți va oferi perspective spectaculoase asupra Zărneștiului (la marginea lui se vede foarte bine o frumoasă formațiune antropică numită sugestiv Hora cu Brazi) până departe spre dealurile Holbavului și Măgura Codlei, dar și către crestele Pietrii Craiului 😍

Zărneștiul văzut de pe Măgura Branului.

Vârful Măgura, situat la 1375 m, nu este departe de aici însă pentru a fi atins trebuie să urmezi o potecă ce nu este marcată și recomandăm să faci asta doar dacă ai experiența traseelor pe munte și o bună orientare pe teren.

În stânga copacului cu marcaj este Vârful Măgura.

După o pauză pentru admirat priveliștea și încărcat bateriile poți să alegi să te întorci din Şa în Zărnești, urmând traseul pe care ai venit sau (recomandat) să continui traseul marcat cu bandă roșie spre Bran: te așteaptă o coborâre cel puțin la fel de frumoasă ca și urcușul, presărată cu puncte de belvedere către satele Branului și Moieciului, cu munții Bucegi pe fundal! 😍

Valea Șimonului, Bran.

Dacă alegi să continui, urmează poteca ce merge de-a lungul culmii până la intrarea în pădure. Urmează o coborâre pe o potecă la fel de feerică precum cea ce care ai urcat dar și la fel de abruptă iar finalul traseului este în Bran, pe platoul Inima Reginei. De aici poți alege să vizitezi zona – de la castel la celelalte atracții ale zonei, să faci traseul invers (dacă ești un pic rudă cu Superman 😀) sau să iei un mijloc de transport în comun (autobuzul circulă destul de des) până înapoi în Zărnești, sau în Brașov... 
De ce să alegi acest traseu? Pentru că îți oferă atât satisfacția și adrenalina pe care le implică traseele montane dar și priveliști inedite și o nouă perspectivă asupra satelor răsfirate de la munte.
Tips and tricks:
- Dacă ajungi în Bran și nu vrei să faci din nou traseul până în Zărnești pe jos, poți alege să te întorci cu autobuzul care circulă  pe ruta Moieciu de Jos-Zărnești, în cursul săptămânii din 30 în 30 de minute, în weekend din oră în oră.
Din Moieciu până în Bran autobuzul face aproximativ 15 minute iar informații despre program găsești aici: https://zarnesti.net/informatii-utile/program-autobuze-zarnesti-brasov/
- Dacă ai cazare în zona Măgura, ai putea să planifici urcarea în Şaua Măgura la ora apusului pentru un golden hour pe cinste. Din șa vei vedea o potecă nemarcată ce duce direct în sat. Poți face asta și dacă stai în Zărnești sau altă localitate dar să ai o frontală la tine pentru că după apus, pădurea se va întuneca repede. Din punctul de belvedere până la Fântâna lui Botorog vei face aproximativ 1,5-2 ore la coborâre.

Indicator spre satul Măgura.

-O informație foarte utilă referitoare la acest traseu este faptul că el nu necesită bilet de intrare în Parcul Național Piatra Craiului pentru că destinația ta este o așezare umană, nu un vârf al Munților Piatra Craiului. Din mai până în octombrie reprezentanții Parcului stau la intersecția de la Fântâna lui Botorog pe care am menționat-o pentru a vinde bilete. Dacă intenționezi să faci doar acest traseu le poți spune că destinația ta este satul Măgura și astfel ei nu te vor taxa. Totuși, pentru accesul în Prăpăstiile Zărneștiului și toate celelalte trasee turistice montane din zonă vei avea nevoie de un astfel de bilet și recomandăm să îl cumperi de la automatul din centrul orașului Zărnești (chiar lângă Centrul de Informare Turistică) sau de pe internet, accesând https://www.pcrai.ro/bilete (tarif acces 10 lei).

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

🙏 contribuitor Unde Mergem®, Teodora Mathe

Puncte din rută