DE CE SCRIU ĂȘTIA PE PEREȚI?

Film  |  Se întâmplă în BRAŞOV

Bilete:

15 lei+taxe

Gazdă:


Strada Apollonia Hirscher 8, Brașov 500025, România

Data și ora:

Despre

Centrul Cultural Reduta vă invită la Proiecția primului documentar românesc despre graffiti și street art DE CE SCRIU ĂȘTIA PE PEREȚI? în data de 27 iunie, de la ora 19.00. Proiecția va fi urmată de un Q&A cu regizorul ALIN BOERU și cu unul dintre artiștii care apar în documentar: Homeboyldj.
 
Încercând să se depărteze de o abordare clasică, centrată doar pe universul uneori ermetic al acestei culturi urbane, filmul prezintă incursiunea unui outsider în lumea oamenilor cu spray-uri și poftă de adrenalină. Cele două realități se ciocnesc uneori, regizorul, devenit parte activă în film, lovindu-se de toate diferențele dintre personalitatea sa și cea a oamenilor pe care îi descoperă.
Istoria agitată a ultimilor 30 de ani de graffiti și street art este prezentată prin materiale de arhivă și mărturii, opunându-i-se calmitatea unei vieți normale dusă de un om care, până recent, doar a trecut pe lângă zidurile colorate, întrebându-se cine sunt cei care le aduc la viață, dar temându-se să își asume riscuri.
Pornit de la inițiativa a doi street-artiști români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca.
Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.
 
Încercând să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România, un corporatist ajunge să se descopere pe sine.
Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, înghițit de universul diferit pe care îl descoperă. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile acestei comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.
 
 
 
 
ALIN BOERU este un scenarist şi regizor român, născut în 1987, în Ploieşti. Din 2006 locuieşte în Bucureşti și, deși a avut tangențe cu domeniul cinematografic, pe platou (regie, actorie, producţie, supervizare scenariu), dar şi în afara lui (scriere scenarii, promovare artistică, implicare în organizarea unor festivaluri de film din România etc), de-abia din 2022 a renunțat la viața de corporație pe care o avea de peste 10 ani, pentru a se dedica total realizării de filme.
Este unul dintre fondatorii grupului independent de producţie cinematografică Baia Băieților, alături de Răzvan Oprescu și Vlad Ghinea. 
Din 2020, colaborează cu Wearebasca, casa de producție care a și produs documentarul de lungmetraj - De Ce Scriu Ăștia Pe Pereți? – primul din România despre graffiti și street-art. 
Alin a scris, alături de Igor Cobileanski, scenariul pentru filmul de lungmetraj Comatogen, aflat în postproducție, regizat de cel din urmă.

Fotografii