Zărneşti

Address

Zărnești, România

Zărnești este un oraș din județul Brașov, situat la o altitudine de 722m (măsurată în centrul orașului) și care este atestat documentar din 1373. Teritoriul de astăzi al orașului se pare însă că a fost locuit din timpuri mult mai vechi.

Un detaliu interesant al istoriei localității vine din zona activităților practicate de localnici. Astfel, pe lângă agricultură și creșterea vitelor, o ocupație importantă era cărăușia. Conform Geografiei Transilvaniei din 1824, nu mai puțin de jumătate din locuitori se îndeletniceau cu această activitate. În timpul Războiului de Independență au transportat hrana soldaților, proprietarii de căruțe sau cărăușii ce conduceau caravanele fiind amintiți cu nume și prenume.

Localitatea Tohani din Zărnești și-a pus amprenta pe istoria industrială a României, aici înființându-se Uzina Tohani, pilon principal în producția națională de armament iar ulterior punct de origine al renumitelor (în epocă - 1950/1960) biciclete și motorete Tohani.

Din punct de vedere geografic, Zărneștiul este amplasat in sud-vestul depresiunii Ţării Bârsei și este înconjurat din trei părţi de munţi şi dealuri - la sud muntele Măgura, la vest versantul abrupt si împădurit Piatra Craiului Mică (1816 m) iar la nord vest muntele Ciuma. 
Situat pe malul stâng al pârâului Bârsa Mare și la poalele munților Piatra Craiului, Zărneștiul este un bun punct de plecare pentru multe trasee turistice în aceşti munţi emblematici ai României.

Renumită pentru frumusețea locurilor și ospitalitatea oamenilor, localitatea atrage și datorită bunei dezvoltări a serviciilor turistice.
Frumusețile naturale neasemuite ale zonei Zărneștiului și în special ale masivului Piatra Craiului au hrănit imaginația oamenilor și au născut numeroase legende – Legenda Vârfului Baciului (care amintește de un cioban pasionat de ocupația lui, care își păstorea turmele pe crestele Pietrei Craiului), Legenda Florii de Colț (plantă prezentă pe stâncile cele mai înalte și care, se pare, a fost cândva o stea), Legenda Porții Basmelor (care îmbracă în aură de poveste un fenomen carstic deosebit aflat pe peretele vestic al masivului, la 1600m altitudine) etc.

În Zărneşti se poate ajunge şi cu trenul, din gara Braşov pleacă, aprox. din oră în oră, un tren automotor operat de Regio Călători cu staţii în Cristian, Râşnov şi Tohanu Nou; în sezonul cald este disponibil şi transport pentru biciclete. Iar din vara lui 2023 între Brașov și Zărnești circulă autobuze care fac transport metropolitan pe traseul 140.

Sperăm că ţi-am oferit argumente multe și bune pentru a hotărî și organiza o călătorie la Zărnești! 🙂🐐🐻🌲🦅

De văzut şi făcut în Zărneşti

Tururi, drumeţii, topuri şi recomandări... află tot ce trebuie să experimentezi atunci când eşti în Zărneşti!
De văzut în Zărneşti Recomandări de cazare în zonă Unde mănânci bine în zonă Trasee de drumeţie Trasee de bicicletă Activităţi şi Experienţe în zonă

Alte sugestii

Satul Măgura - Moieciu
Codlea
Hărman
Cristian
Viscri