„Drumul Galben”: Braşov (Pietrele lui Solomon) - Poiana Nisipului - Poiana Drester - Poiana Ruia - Cabana Postăvaru - acces spre Vf. Postăvaru - Cabana Trei Brazi - Predeal

Drumeţie şi plimbare în Braşov


Despre

„Drumul Galben”: Braşov (Pietrele lui Solomon) - Poiana Nisipului - Poiana Drester - Poiana Ruia - Cabana Postăvaru - acces spre Vf. Postăvaru - Cabana Trei Brazi - Predeal
Traseu marcaj "bandă galbenă" | Durata aprox. 4h | Lungime aprox. 8 km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului


Unii urcă cu autobuzul sau cu maşina până în Poiana Braşov şi apoi cu gondola sau telecabina până pe Vârful Postăvaru. Pentru alţii există „Drumul Galben”, un traseu care îi poartă prin poieni, urcuşuri abrupte şi porţiuni relaxate până pe Postăvaru şi chiar mai departe, până la... Predeal. Dar noi vom vorbi aici doar despre porţiunea până la Cabana Postăvaru, de unde cu încă un pic de efort, în aprox. 45 minute, poţi ajunge pe „acoperişul Braşovului” - Vârful Postăvaru! Trebuie spus de la început că noi nu am recomanda să faci acest traseu în perioade foarte ploioase decât dacă ai echipament potrivit (mai ales ghete cu protecţie la umezeală, o să vezi în descriere de ce 🙂) şi o condiţie fizică bună.

Vedere de pe Vârful Postăvaru 😍

Cum poţi ajunge la Pietrele lui Solomon, punctul de plecare pe traseu:
  • cu maşina (o poţi lăsa în parcarea destul de încăpătoare în cursul săptămânii, în weeekend mai puţin 😉)
  • cu autobuzul: traseul 50 te duce din zona Centru până în parcarea de la Pietre; 
    traseul 4 din Gara Braşov, respectiv traseul 52 din Poienelor/Roman SA (intrarea în Braşov dinspre Bucureşti) te lasă cu aprox. 600m înainte de Pietrele lui Solomon, în staţia Pe Tocile.

Parcarea de la Pietrele lui Solomon.

Din parcare se intră pe drumul forestier marcat cu semnul Bandă Galbenă BG. După ce laşi pe stânga pârâul şi zona de grătare începe urcuşul, uşor, iar după ce treci de izvorul L.I.D. (profită şi fă un refill cu apă rece proaspătă) vei ajunge „între Pietre”, cele de care se leagă frumoasa dar tragica legendă a regelui Solomon şi a calului său care a „ratat” saltul dintre ele.

Privind în jos, „Dintre Pietre” 😊

După aceea, să fii atent, vei ajunge la o bifurcaţie foarte importantă: dacă ţii înainte vei urca lejer pe drumul forestier Valea cu Apă, dacă faci dreapta vei intra în pădure, pe o potecă care „taie” destul de mult, atât traseul dar şi suflul celor mai puţin antrenaţi 😉 pe un urcuş mult mai scurt şi implicit, mai abrupt. Dar şi mult mai spectaculos, poteca îngustă care trece printre fagi seculari ni s-a părut a fi una dintre cele mai „ofertante” porţiuni ale traseului! 😍

Bifurcaţie variante traseu.

Dacă porneşti pe potecă, după aprox 1 km de urcuş susţinut vei ajunge din nou în drumul forestier şi de aici Drumul Galben te va purta prin Poiana Nisipului până la intersecţia cu traseul TA (Triunghi Albastru).

Intersecţia cu traseul TA.

După intersecţie urmează o zonă un pic "tehnică", pe care încălţămintea de drumeţie îşi va dovedi utilitatea 😉 Mare atenţie: e un drum de exploatare silvică prin care curge şi un pârâiaş care în perioadele ploioase se umflă destul de mult; după 15-20 minute de urcuş susţinut vei ieşi în Poiana Drester.

Un urcuş solicitant, pe bolovani şi alocuri, prin apă. Atenţie, pietre ude!

În Poiana Drester Drumul Galben intersectează traseul Punct Albastru (PA), pe care îl poţi folosi dacă vrei să faci un mic ocol până la Peştera cu Lapte; după peşteră, varianta PA continuă până intersectează din nou Drumul Galben.


Poiana Drester, altitudine 1305m

Din Poiana Drester, după încă o porţiune de urcuş destul de solicitant Drumul Galben intersectează traseul Bandă Albastră (numit şi Drumul Albastru).

Urcare pieptişă 🙂

Aici vei fi ajuns pe Culmea Crucurului (una dintre cel mai importante culmi ale muntelui Postăvaru), la 1435m. Din acest punct cele două Drumuri se unesc, trecând pe lângă pârtia Sulinar (pe dreapta) şi lacul artificial din Poiana Ruia, până la Cabana Postăvaru. Uşor, nu? 😍

Pe lângă pârtia Sulinar.

După binemeritatul popas la Cabană ai mai multe variante la dispoziţie: 
  • poţi continua pe Drumul Galben până în creasta muntelui, după care începe coborârea spre Predeal (atenţie, traseu interzis iarna), cu un posibil popas la cabanele Poiana Secuilor sau Trei Brazi - până în Predeal vei mai avea de mers aprox. 5 ore!
  • poţi urca până pe Vârful Postăvaru (1799m) urmând Drumul Roşu (marcaj CR Cruce Roşie) sau Drumul Galben (Bandă Galbenă) până în Poiana Trei Fetiţe de unde pleacă o potecă nemarcată ce merge pe creastă până la Vârful Postăvaru (ia ca reper turnul cu antene de lângă vârf) 
  • te poţi întoarce pe unde ai venit, pe Drumul Galben sau pe Drumul Albastru -marcaj Bandă Albastră / Cruce Albastră (dacă vrei să ajungi în Braşov în zona Centru) sau pe Drumul Roşu (marcaj Cruce Roşie) dacă vrei să cobori în Poiana Braşov, de unde cu autobuzul 20 Express vei ajunge în Livada Poştei din Braşov.

Pe terasa Cabanei Postăvaru.

Nu porniţi la drum fără echipament de drumeţie adecvat.
Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător de pe traseu, pe teren!

Puncte din rută