"Drumul Roşu": Poiana Braşov - Cabana Julius Römer Postăvaru - Vf. Postăvaru

Trasee turistice Poiana Braşov


Despre

Traseu "cruce roşie" | Durata 2,5-3h | Lungime 6 km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului

Sunt două puncte de intrare pe traseu: noi l-am marcat pe harta noastră pe cel care pleacă de la complexul "Capra Neagră", cel mai aproape de staţia terminus a autobuzului 20 care urcă din Braşov. De la Capra Neagră (sau de la Centrul de Agrement din Poiană), vei urca spre pârtia Bradul pe poteca asfaltată până în pădure şi, urmărind marcajul "cruce roşie", după ce ieşi din pădurea de brazi, vei ajunge în traseul Drumul Roşu care, "oficial", porneşte de la staţia de plecare a Telecabina Kanzel / Telegondolă 😊 dacă vii cu autobuzul care deserveşte parcarea din Poiana Mică, staţia lui terminus este chiar aici.

Punctul de plecare "oficial", de la Telecabina Kanzel.

După ce laşi în urmă cablurile telegondolei, să fii atent pe dreapta la marcajul care te ghidează să intri în pădure, pe aici merge traseul de fapt; mulţi nu îl observă şi continuă să urce pe Drumul Roşu pentru... schiori, adică pe drumul pietruit care duce până la sus pe munte!
Prin pădure, vei trece pe lângă Prăpastia Lupului unde este un punct de belvedere. Noi i-am spune, mai degrabă, de popas, pentru că mai ales în sezonul cald, frunzișul copacilor nu îți permite să vezi cine știe ce 🙂

Punctul de belvedere de la Prăpastia Lupului.

Apoi, după un urcuş relativ susţinut, vei ajunge la o Izvorul din pietriș, o captare de apă unde poţi face refill cu apă rece şi proaspătă... şi sfinţită, având în vedere icoanele care străjuiesc izvorul.

Izvorul cu icoane.

Mai sus de izvor, după ce treci (la propriu) prin gardul de protecţie al pârtiei Drumul Roşu, o vei traversa şi vei intra din nou în pădure.

Urcare pe lângă vechea scară de lemn.

Dar dacă urci pe drum, imediat după curbă, pe lângă stația de transformare electrică, se întrevede o potecă la capătul căreia se află unul din „secretele” Drumului Roșu: un punct de belvedere superb, aflat chiar deasupra Prăpăstiei Lupului.

Spre punctul de belvedere Prăpastia Lupului.

De aici unde te poți bucura de o panoramă minunată asupra Poienii Brașov în prim-plan și asupra depresiunii Țării Bârsei; dacă te uiți cu atenție printre brazii din față vei vedea și stația inferioară a telescaunului Lupului. 😍

Punctul de belvedere „secret” 😊

După ce te întorci la drum, reîncepi urcarea pe drum iar mai sus de stația inferioară a Telescaunului Ruia, în punctul pe unde ai fi ieșit din pădure dacă nu ai fi mers la punctul de berlvedere, vei vedea săgeata de direcționare la dreapta a traseului.

Punctul de ieșire din pădure.

Dacă nu ai mers la punctul de belvedere și ai mers prin prin pădure, traseul este foarte frumos dar necesită multă atenţie. Vei trece peste multe rădăcini care, în perioadele umede, sunt foarte alunecoase. Dar dacă eşti atent şi la ce se află pe marginea potecii, vei fi răsplătit cu multe gustări dulci, frăguţe, zmeură sau mure, în funcţie de sezon 😍 Nu uita să faci un pic de gălăgie, sau măcar să vorbești tare cu colegii de drumeție, da? 😉

Mure de sfârşit de Octombrie 😋

Apoi traseul iese din nou din pădure şi după ce traversează din nou pârtia Drumul Roşu, parcurge un lăstăriş destul de des şi se "calmează" pe un drum aproape plat care trece pe sub cablurile telescaunului Ruia şi care intersectează şi un traseu de downhill pentru biciclete; atenţie, unii vin cu foarte mare viteză, e bine să te asiguri!

Atenţie la biciclete!

Profită de porţiunea asta pentru a admira (şi a face fotografii) depresiunea Ţării Bârsei străjuită de Munţii Bucegi, Piatra Craiului, Perşani cu Măgura Codlei, care ţi se aşterne la picioare, în partea dreaptă. 😍

Pe deasupra Poienii Ruia. 😍

De aici, traseul va face stânga şi va intra în pădure pentru ultima dată înainte de a ajunge la Cabana Postăvarul. Este cea mai grea porţiune, cu urcuş susţinut...

Urcuş susţinut înainte de Cabana Postăvaru.

...dar cu gândul la berea rece şi la mâncarea bună de la cabană 😀 îl vei parcurge repede, în 15-20 minute.

În sfârşit: Cabana Postăvaru!

După popasul binemeritat de la Cabană, vei avea ocazia să arzi caloriile nedorite continuând spre Vf. Postăvaru pe porţiunea abruptă care te scoate la Cabana Yager (alt motiv bun de popas 😉) şi staţia terminus a Telegondolei. Dacă vrei un urcuş ceva mai domol poţi urma dumul pietruit care trece pe lângă Cabana Postăvaru, care iarna se transformă în pârtia Drumul Roşu.

Porţiunea de traseu dintre cele două cabane.

De aici, urmând drumul pietruit care trece pe lângă staţiile terminus ale telecabinelor Kanzel Sosire şi Capra Neagră, restul traseului până la Vârful Postăvaru va fi o plimbare uşoară de aprox. jumătate de oră!

Ultima porţiune a traseului.

Atenţie: traseele generate de harta din aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător de pe traseu, pe teren!

Puncte din rută