Muzeul Satului Vâlcean

Muzeul Satului Vâlcean

Muzeu în aer liber / Râmnicu Vâlcea (VL)


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Valea Bujorencii 3, Bujoreni 247065, România

Telefon

Despre

Muzeul Satului Vâlcean sau întoarcerea în timp... cel puțin asta e senzația pe care ți-o lasă acest muzeu etnografic în aer liber care încearcă (și reușește de minune) să reproducă un sat tradițional vâlcean din urmă cu mai bine de 100 ani. Situat chiar la ieșirea din Râmnicu Vâlcea spre Sibiu, muzeul se întinde pe o suprafață de 8 hectare fiind constituit în jurul culei de la Bujoreni - locuință fortificată și locuită temporar în timpul invaziilor.

Cula de la Bujoreni.

Aici vei avea ocazia să descoperi, printre altele, case cu foișor specifice Subcarpaților Vâlcii dar și locuințe specifice zonei viticole din partea de sud a județului. Tot aici vei afla și că (asta dacă nu știai deja 😊) termenul de „căsoaie” nu este doar un augmentativ al lui „casă” ci definește și o construcție tradițională pentru depozitarea de unelte. La intrarea în gospodării vei putea remarca porțile tradiționale vâlcene cu bogate decorațiuni sculptate cu elemente florale, geometrice sau astrale.
Și ocupațiile vechilor țărani vâlceni sunt bine reprezentate în acest muzeu etnografic. De la albinărit și creșterea animalelor până la ateliere de fierărie-potcovărie și ceramică, pe toate le poți regăsi aici. De pe cuprinsul județului generații de muzeografi au adunat cu mare grijă instalații de producere a uleiului din sâmbure de nucă (pivă), o moară de mână și o moară de apă, dar și o importantă colecție de mijloace de transport tradiționale precum căruțe, șarete sau sănii.  
Viața spirituală era și ea o componentă importantă a satului tradițional vâlcean astfel că nu mai puțin de 3 biserici, toate din lemn, te vor întâmpina aici. Acestora li se mai adaugă și 3 troițe, cu adânci semnificații religioase, tradiționale dar și de comemorare.  

Biserică veche din lemn.
 
În materie de instituții sătești vei putea remarca replica unei primării de la sfârșitul secolului XIX dar și o școală de tip haretian, cu prispă ai cărei stâlpi, decorați cu frunze de stejar, aduc aminte prin formă de Coloana Infinitului (s-au folosit aceleași motive de inspirație populară utilizate și de marele Constantin Brâncuși).

Școală cu prispă.

Un alt punct de interes este și Hanul lui Bogdan care se remarcă prin arhitectura masivă, pentru construirea lui folosindu-se pietre de râu. Dispus inițial pe malul Lotrului, hanul beneficia încă din anul 1900 de energie electrică provenită de la o mini-turbină acționată de apele râului. 😮
Muzeul dispune şi de o importantă colecție de obiecte tradiționale (textile, ceramică, mobilier etc.), cu peste 18000 piese. Este un adevărat sat-document căruia, credem noi, trebuie şi merită să îi acorzi timpul necesar pentru a-l putea descoperi cu adevărat. Şi poate fi un bun motiv de plimbare în aer liber!
Pont: Spațiile interioare sunt deschise vizitării doar în "sezonul uscat/cald" (nu există o perioadă strict stabilită, depinzând de starea vremii, dar de regulă mai-septembrie). 

La data documentării noastre (decembrie 2020) biletul de intrare costa 6 lei/adult, respectiv 4 lei/pensionar iar pentru grupuri de copii/elevi/studenţi 5 lei/pers.

Photo Gallery

Alte sugestii

Moara cu apă de la Ohaba

Ohaba (BV) / Muzeu în aer liber

Mini Transilvania Park

Bãile Seiche (HR) / Muzeu în aer liber

Castrul roman Drobeta

Drobeta Turnu Severin (MH) / Muzeu în aer liber

Muzeul de artă „Casa Simian”

Galerie de artă / Muzeu / Râmnicu Vâlcea (VL)

Dealul Capela

Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale / Râmnicu Vâlcea (VL)