Predeal

Address

Predeal 505300, România

Până la Marea Unire Predeal era o mică localitate de graniță, la limita dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic. Acum, face parte din renumita regiune turistică Valea Prahovei și se bucură de ocrotirea oferită de trei masive montane – Postăvaru, Piatra Mare și Bucegi, fiind pentru mulți pasionați destinaţie preferată pentru sporturi de iarnă. Este cel mai înalt oraș din România, aflat la o altitudine de 1030-1110m, beneficiind de un aer nepoluat și cu umiditate ridicată recomandat pentru refacere în urma a diverse afecțiuni.

Așezarea a luat naștere prin anii 1700, când au fost construite în această zonă câteva hanuri - Hanul de la gura râului Rășnoava (anul 1700), Hanul de la gura râului Poliștoaca (1750), Hanul lui Ruja (1750) - dar construirea liniei ferate Ploiești-Brașov (1864) a reprezentat practic certificatul de naștere al acestei localităţi. 
În 1912 aparținea județului Prahova. În 1950 a devenit parte a orașului regional Stalin (Brașov) iar în 1968 a fost organizat orașul Predeal în cadrul județului Brașov. 
Din punct de vedere administrativ localităţile componente sunt Predeal, Pârâul Rece, Timişul de Jos, Timişul de Sus.

Renumit mai ales pentru practicarea sporturilor de iarnă, cu pârtii de schi cu grade diferite de dificultate și instalații de transport pe cablu, Predealul este şi o destinație intens recomandată pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni dar are și o serie de alte obiective care merită atenție – mânăstirea Predeal și cimitirul legionar, vila Mareșalului Antonescu, biserica Sf. Împărați Constantin și Elena; alături de elemente de cadru natural - trasee montane, Prăpastia Ursului, zona Trei Brazi, Poliştoaca, Cascada Tamina. 

De văzut şi făcut în Predeal

Tururi, drumeţii, topuri şi recomandări... află tot ce trebuie să experimentezi atunci când eşti în Predeal!
De văzut în Predeal Activităţi şi Experienţe de încercat în Predeal Trasee de drumeţie Trasee de bicicletă

Alte sugestii

Satul Măgura - Moieciu
Codlea
Hărman
Cristian
Viscri