Cetatea Râşnov

Cetatea Râşnov

Râşnov (BV) / Cetate


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Cetății 17, Râșnov 505400

Despre

Cetatea Râşnov este unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.
Cavalerii teutoni au fost primii care s-au hotărât să profite de poziţia strategică a dealului ce domină zona, şi pe la începutul sec. XIII au ridicat aici o fortificaţie din lemn. După alungarea lor din Transilvania, prin sec. XIV, locuitorii Râşnovului au preluat-o şi au transformat-o într-o cetate ţărănească menită să fie loc de refugiu în faţa invadatorilor, iar prima menţionare a cetăţii din anul 1335 confirmă acest rol.

Cetatea are o construcţie foarte ingenioasă, adaptată reliefului, cu două incinte: una exterioară (construită exclusiv din piatră masivă, în care erau adăpostite vitele celor refugiaţi aici) şi una interioară (din piatră, lemn şi cărămidă) unde se aflau şi locuinţe. Atunci când paznicii cetăţii vedeau apropiindu-se vreo armată duşmană, băteau clopotele din turnul de pază iar populaţia Râşnovului se muta aici, cu "căţel şi purcel" şi aştepta ca năvălitorii să se retragă. 
Cetatea a rezistat multor asedii şi doar o singură dată apărătorii ei s-au predat, pentru că li se blocase accesul la izvorul de apă aflat în exterior. Pentru a nu se mai întâmpla asta, în 1623 primăria Râşnov încredinţează unor meşteri saşi săparea unei fântâni, iar aceştia reuşesc să dea de apă după 17 ani în care au săpat 98 metri în stâncă!

În perioada recentă, în cetate s-au turnat scene din câteva filme istorice româneşti iar un film american din 2002 care s-a filmat în zona Râşnoavei, cu câteva cadre şi în cetate, a primit un Oscar.
În prezent poate fi vizitat doar inelul exterior la cetăţii, curtea interioară aflându-se într-un proces de reconstrucţie care şi-a propus să-i redea aspectul din perioada de glorie. 

Există două modalităţi prin care poţi ajunge la cetate: cu liftul pe plan înclinat care te urcă din centrul Râşnovului în mai puţin de un minut (pe un sebscostă 15 lei/adult şi 10 lei/copil, program zilnic 09-19) sau cu trenuleţul tras de un tractor 😀 care pleacă din parcarea de la DN1E (costuri: 13 lei/zi parcarea, 10 lei/pers. trenuleţul tur-retur), program zilnic 09:00-18:00, cu ultima coborâre la 18:10.
Noi îţi recomandăm să faci mişcare şi să urci pe jos din parcare - te vei bucura de o plimbare agreabilă până la sus la cetate şi vei fi recompensat aici cu o privelişte superbă asupra întregii Ţări a Bârsei.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Biserica Evanghelică CA Codlea

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea (BV) / Cetate

Muzeul Secuiesc al Ciucului

Cetate / Miercurea Ciuc (HR) / Muzeu

Cetatea medievală Enisala

Cetate / Panorame şi platforme de observaţie / Enisala (TL)

Biserica evanghelică fortificată Hărman

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Hărman (BV) / Cetate

Cetatea Medievală Târgu Mureş

Cetate / Târgu Mureş (MS) / Turnuri, Bastioane, Fortificaţii