Kon Tiki

Kon Tiki

Restaurante / Sibiu (SB)


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Tudor Vladimirescu 12, Sibiu 550129, România

Despre

Inaugurat în 2021, Restaurantul Kon Tiki din Sibiu este unul dintre puţinele locuri din România unde se mai face cârciumăreala aia autentică, o afacere de familie în care pe primul plan este mâncarea, făcută cu gust, după reţetele mamei, servită repede şi în porţii îndestulătoare!

Intrarea în restaurant, la ceas de seară.

Când intri, ai imaginea unui restaurant absolut obișnuit, fără pretenții, de cartier - amenajat într-un stil foarte clasic: tavan din rigips, spoturi, pereţi tencuiţi „venețian”, gresie „tablă de șah”, mobilier minimalist... După ce te aşezi la masă şi vezi relaxarea şi buna dispoziţie molipsitoare de pe feţele celor din jur, începi să înţelegi că aici se face ospătărie ca odinioară. Chelnerii poartă, fără excepţie, uniforma clasică - pantalon negru călcat la dungă, cămaşă albă şi vestă neagră din al cărei buzunar de la piept nu lipsesc pixul şi drecul.

O atmosferă relaxată...

Probabil ţi s-a întâmplat, prin multe locuri cu ştaif, să fii întrebat „Cum e, vă mai aducem ceva?” aşa, parcă „pe de rost”, fără niciun semn că s-ar aştepta vreun răspuns... Ei bine, aici nu eşti întrebat de complezență, ci după un jovial „Totul este bine?” mai urmează un „E bine făcut?” sau „Mai vreţi să punem ceva lângă?” sau „Vreţi să-i mai facem ceva?” - chiar simţi interes pentru cum ţi se pare ceea ce ai în farfurie şi o reală disponibilitate pentru a ţi se servi o mâncare exact pe gustul tău.

...şi o parte dintre cei responsabili de asta.

Aflat la parterul pensiunii cu același nume, restaurantul Kon Tiki este genul ăla de loc unde clienţii casei se servesc singuri cu bere, apă sau suc din frigider, cheamă ospătarul să le desfacă sticla, se întreabă reciproc de sănătate, de copii, de cum merge treaba 🙂 Este o afacere veritabilă de familie în care lucrează mama, fiicele, fiul, ginerii, verișorii 😍, cu clienţi (atât din Sibiu cât şi din împrejurimi) care vin constant, încă de la deschiderea primului restaurant, în 1992 (lângă cel actual). Sunt şi mulţi călători care nu ratează o vizită aici când sunt în trecere prin Sibiu; printre aceștia ne numărăm şi noi de prin prin 2004! 😀 Am prins vremurile când duminica oamenii veneau dis-de-dimineaţă cu mult înaintea deschiderii ca să-şi lase în faţa intrării, la rând, o găletuşă, pentru a fi siguri că vor avea la masa de prânz câteva porţii de ciorbă de burtă  😀  Acum nu se mai întâmplă chiar așa, dar la ultima noastră vizită la ei, în aprox. o oră tot am văzut venind doi clienţi, cu găletuşa, ca să cumpere ciorbă de burtă pentru acasă! 🤩

În Ardeal, mesele încep şi se termină cu asta 🤩

Kon Tiki nu este genul de loc unde te duci să faci sau să vezi fiţe, ci unde mergi ca să mănânci! Vezi aici și oameni la costum şi cravată și muncitori în salopete și turişti în pantaloni scurţi... Kon Tiki este locul unde nu „ambalajul” contează; s-ar putea să fii servit cu Coca-Cola în pahare de Pepsi, cu apă minerală în pahare de bere, poate că ospătarii mai greşesc şi mai încurcă nişte detalii la comenzi, dar sigur te vor întreba, măcar o dată, dacă vrei refill la ciorba de burtă! 
Şi dacă tot veni vorba, haide să vorbim despre ea 😊
La Kon Tiki se mănâncă ciorbă de burtă şi la 8 seara! Probabil că dacă ar exista un cult al ciorbei de burtă, templul ei în Sibiu ar fi pe strada Tudor Vladimirescu! 😀 În afară de gustul extraordinar (pentru cunoscători) şi bogăţia de fâşii fragede de burtă din farfurie, cei de aici au dezvoltat, în cei peste 30 de ani de activitate neîntreruptă, un adevărat ritual al servirii ei! 👌
Întâi ţi se aduce farfuria, lingură şi tot ceea ai avea nevoie pentru „asezonare”: smântână, mujdei cu usturoi, oţet, ardei iuţi, pâine (delicioasă); dintre ele, vei plăti pe notă doar ce ai consumat.

În aşteptarea produsului-vedetă...

Apoi, ospătarul vine cu un bol din care îţi umple „CU VÂRF” 😋 farfuria și îţi urează poftă bună. Iar când mai vine pe la alţi meseni, dacă vede că ai cam dat gata porția, te întreabă: „Completăm?” şi ţi-o umple la loc dacă vrei 😍

...iar aşteptarea a luat sfârşit. 😍

Iar la sfârşit, înainte de a ţi se face nota, ospătarul vine la masă şi recapitulează pe hârtie tot ce a fost consumat din ce s-a adus la masă (de exemplu, ardeii, smântâna, câte felii de pâine) astfel încât să plăteşti doar ce ai consumat. Love! Poate şi ţie ţi s-a întâmplat prin alte părţi să mănânci o singură felie de pâine dar să achiți toată pâinea din coşuleţ... ei bine, aici nu. O porţie pe săturatelea de ciorbă costă 20 lei iar dacă sunteţi mai mulţi, mai bine, pentru că eventualele „accesorii” consumate se vor împărţi pe notă 😉

Îţi trebuie multă dexteritate să umpli aşa o farfurie cu ciorbă! 🤩

Am mai încercat şi o altă specialitate a casei, făcută după o veche reţetă locală: Muşchi sibian (200/150g, 35 lei) - un cotlet de porc umplut cu şuncă, caşcaval și ciuperci, care după ce este acoperit cu sos de brânză şi ciuperci, intră la cuptor; vine însoţit în farfurie de un sos tartar home-made delicios şi un mic asortiment de salată, totul pe o saltea moale din sosul rezultat în cuptor. I s-a mai adăugat la sugestia ospătarului o garnitură de cartofi aurii, ușor crocanţi la exterior și moi în interior şi la cererea noastră, o salată de castraveţi în oţet cu varză roşie. În locul salatei comandate am primit una de castraveţi şi varză proaspete 😀 dar nu am regretat deloc, au fost foarte fresh și s-au potrivit foarte bine.

Muşchi sibian à la Kontiki 😋

Kon Tiki este restaurantul acela unde îţi pare rău că nu ai, ca viţelul, patru stomacuri 😀 Porţiile sunt mari, mai ales după ciorba de burtă „completată” pe săturatelea e greu să mai mânânci şi altceva... dar merită să faci un mic efort şi să încerci la felul doi măcar... 2-3 mici: sunt foarte gustoşi, făcuţi după o reţetă proprie, la o carmangerie locală.
Noi ne-am sacrificat pe altarul Unde Mergem... am încercat chiar şi un papanaş. Unul, pentru că se poate şi jumătate de porţie dacă simţi că nu mai poţi 😀 A fost prăjit numa' bine, un pic crocant, nici prea tare nici prea moale, dulceaţa, smântâna, totul cu gust. Foarte bun şi ăsta, să fie primit și să nu se depună! 😊 În mod normal, porţia are doi papanaşi (200g) şi costă 18 lei.

Jumătate de porţie de papanaşi.

Dacă ai cu tine și copiii e bine să ştii că majoritatea felurilor din meniu pot fi comandate la jumătate de porţie. Iar apropo de jumătatea de porţie, ea se practică şi în jos şi în sus: dacă îţi place foarte tare un fel de mâncare poţi comanda „o porţie jum'ate” 👌
Restaurantul nu are locuri de parcare pentru clienţi dar se poate parca pe stradă. Să fii doar atent să nu blochezi intrările în curţile vecinilor!

Parcare pe strada din faţa restaurantului.

Vara, în plin sezon, poate fi foarte aglomerat, așa că fii pregătit să aştepţi un pic la intrare. Din păcate, nu se pot face rezervări. 
Ca toți oamenii, şi cei de aici îşi iau concediu; numai că fiind o afacere de familie, pleacă toţi, aşa că timp de o lună, prin iunie-iulie, restaurantul este închis. Deci vara ar fi bine să dai un telefon înainte ca să te asiguri că este deschis. Şi fii atent la program: sâmbăta este închis iar seara, ultima comandă se ia la ora 20:30!

Ultima actualizare:

  • 25/10/2022

Pe scurt:

  • O afacere de familie unde se face ospătărie ca odinioară, un loc nerecomandat celor fiţoşi 🙂 în care trebuie neapărat încercată ciorba de burtă!

Categorie:

  • Restaurante

Recomandat pentru:

  • Bucătărie locală | Familii cu copii | Ingrediente locale | Ocazii speciale, Aniversări

Tip de masă:

  • Cină
  • Prânz

Bucătărie:

  • Românească

Ce poţi mânca aici:

  • Cartofi prăjiţi | Cârnaţi | Ciolan | Ciorbe | Clătite | Îngheţată | Mici | Murături | Omletă | Papanaşi | Pastramă oaie | Peşte de apă dulce | Porc | Preparate cu mămăligă | Pui | Salate | Sarmale | Şniţel | Tiramisu | Tochitură | Vită

Facilităţi:

  • Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese (>10 locuri) | Servire la masă | Aer condiţionat| Wi-Fi

Alte sugestii

Restaurant Páva Kert

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Pizza 21

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Răsărit de Soare Mamaia

Mamaia (CT) / Restaurante

RozMarine – tapas și vin

Bistro / Constanța (CT) / Restaurante

Elemózsia Bistro

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante