KisSomlyó SKI / Șumuleu Mic Schi

KisSomlyó SKI / Șumuleu Mic Schi

Miercurea Ciuc (HR) / Activităţi outdoor


Address

Miercurea Ciuc, Str. Șumuleu Mic FN, Miercurea Ciuc 530203, România

Despre

Miercurea Ciuc este unul dintre puținele municipii din România care au o pârtie de schi, amplasată în Șumuleu Ciuc, o veche localitate devenită în 1959 cartier al orașului.
Pe Șumuleu Mic (Kis Somlyó) multe generații de pasionați ai sporturilor de iarnă din zonă au pus pentru prima dată schiurile în picioare iar mulți localnici încă își amintesc cu nostalgie de iernile frumoase în care se adunau și „băteau” dealul cu picioarele (pe vremurile când nici nu visau la mașini de bătut zăpada), iar apoi se dădeau pe pârtia care până prin 2006 avea doar un cablu, de care se agățau cu niște cârlige ca să fie trași la deal sportivii din clubul de schi local... Apoi totul a căzut în uitare, până prin 2011, când a fost preluată de o afacere de familie hotărâtă să facă treabă bună aici. 😊

În timpul lucrărilor de amenajare din 2012.

Astfel, locul a devenit cu adevărat o pârtie abia în 2012, când noii administratori au pus în funcțiune teleschiul monopost cu o lungime de 370m, au adus ratracuri și au amenajat o pistă dificilă „neagră”, destul de abruptă, cu o lungime de 370m. Doi ani mai târziu a fost amenajată și pista ușoară „albastră” dedicată începătorilor, cu o lungime de aprox. 950m. Iar de atunci lucrurile au intrat pe un făgaș bun: au fost aduse din ce în ce mai multe tunuri de zăpadă, s-a construit barul panoramic, s-au îmbunătățit pantele pârtiilor, s-a instalat o nocturnă...

Primul sezon la Kis Somlyó SKI.

De obicei, pârtia se deschide în preajma Anului Nou când, chiar dacă nu prea (mai) ninge ca în alți ani, frigul specific Depresiunii Ciucului permite producerea de zăpadă artificială. Iar cu ninsorile care mai vin pe parcurs, cei de aici reușesc să mențină cele două piste până pe la jumătatea lunii Martie. 👌

Pârtia Albastră, în 2015...

Lucrurile sunt simple: cumperi cartelă și după ce treci prin turnichet, vei fi ajutat să te instalezi pe rozeta teleschiului de un membru al echipei. Până ajungi în vârf, ai tot timpul să evaluezi pârtia neagră pe marginea căreia vei urca iar dacă decizi că e abordabilă, poți ieși din teleschi pe dreapta ca să cobori pe ea. Dacă nu, ieși pe stânga și vei intra pe pârtia albastră, care te va duce lin, poate prea lin dacă ești schior de nivel intermediar 😊, înapoi la bază. Și gata, asta este tot.

...și în 2024 😍

Deși este una dintre cele mai scurte pârtii pe care am avut ocazia să le încercăm până acum, Șumuleu ne-a părut de un farmec aparte. Poate datorită amabilității oamenilor pe care i-am întâlnit aici, poate datorită încărcăturii spirituale a zonei (Șumuleu Ciuc este loc de procesiune pentru comunitatea catolică din Transilvania), poate datorită panoramei pe care ți-o oferă asupra Ciucului și împrejurimilor lui... sau poate pentru toate aceste motive.

View de pe pârtia neagră. 😍

Când este destulă zăpadă, în perioada vacanțelor pârtia este deschisă zilnic între orele 10:00-21:00, iar în restul perioadelor se deschide la ora 14:00 în cursul săptămânii, weekendul păstrând programul lung.
Prețul unei urcări este același pe tot parcursul zilei, inclusiv după ce se înserează și se aprinde instalația de iluminare. 👌
Sunt disponibile cartele de 2, 4 și 8 ore, cu prețuri cuprinse între 55 lei (copii, pensionari)/75 lei (adulți) și 75 lei (copii, pensionari)/100 lei (adulți). Sunt disponibile și cartele cu puncte, cu prețuri începând de la 45 lei/65 lei pentru 10 urcări. Află mai multe informații la telefonul din pagină sau click aici.
Pârtia de la Șumuleu Ciuc face parte din programul Ski Harghita, în care poți achiziționa un ski-pass ce poate fi utilizat la 12 pârtii în 6 destinații de schi din județul Harghita. Atenție, spre deosebire de cardurile emise de KisSomlyó SKI cu care o urcare te costă un punct, cu cele de la Ski Harghita te costă 2 puncte; asta doar pentru că pe cele două carduri punctele au costuri diferite de achiziție.

Pe pârtia de inițiere copii.

Există un centru de închiriere echipament, care ne-a plăcut că poate fi folosit pe post de vestiar și de cei care cu vin echipament propriu.
Iar mai jos, peste drum de pârtie este și o școală de schi dedicată copiilor, coordonată de o asociație (KidSport) foarte apreciată și cu rezultate foarte bune în pregătire, atât pentru cei vreo 300 de membri înregistrați cât și pentru cei care iau cursuri de inițiere. De altfel, mai tot timpul vei vedea pe pârtia neagră mulți sportivi, unii chiar de performanță, care au reînceput să vină aici pentru antrenamente.  La KidSport se poate schia chiar și când nu este zăpadă, pentru că au și o pârtie artificială. 
Sunt disponibili și monitori de schi & snowboard pentru adulți, poți cere informații la numerele de telefon din această pagină.

În centrul de închirieri ne-am putut schimba încălțămintea 👌

La data documentării noastre amatorii de săniuș se puteau da, pe răspunderea lor, doar pe o porțiune neamenajată aflată lângă pârtie. Dar se are în plan aducerea unor sănii speciale ce pot fi atașate la teleschi și care pot fi închiriate și folosite în anumite intervaluri ale zilei pe pârtia pentru începători! 🤩 
În barul panoramic se servesc gustări, băuturi calde, băuturi răcoritoare, alcoolice. Ca să ajungi la el se urcă mai multe scări așa că dacă te gândești să mergi cu un cărucior pentru copii... fii pregătit pentru un pic de efort. Dar merită, lângă el este amenajat și un mic loc de joacă pentru cei mici. Dar și o terasă unde cei mari pot savura o băutură în timp ce stau cu ochii pe ei. 😊 La parterul barului vei găsi și toaleta, în care am remarcat buna curățenie.

Băuturi calde și... view 😍

Parcarea de la baza pârtiei este gratuită dar nu este asfaltată, așa că de multe ori se face noroi iar drumul de la mașină până la pârtie poate fi o mică aventură, mai ales dacă mergi încălțat în clăpari. Când e aglomerat și mașina trebuie lăsată un pic mai departe, ar prinde bine ca cei care schiază să fie lăsați întâi cu tot echipamentul cât mai aproape de intrarea pe pârtie și abia apoi șoferul să parcheze unde găsește loc 😉 Sau rămâi în bocanci, ia-ți echipamentul și mergi în căbănuța unde se află centrul de închirieri, te poți băga în clăpări acolo.

Cu un pic de noroc poți parca chiar la baza pârtiei.

Turnichetul de acces la teleschi un pic cam înghesuit și treaba asta cu parcarea sunt singurele puncte slabe pe care le-am constatat aici. Dar vei uita de ele când vei ajunge sus, la capătul teleschiului, și te vei bucura de o frumoasă panoramă asupra Depresiunii Ciucului iar dincolo de culme, asupra locului unde se desfășoară de Rusaliile catolice cel mai important pelerinaj catolic din România, la care în 2019 a participat însuși Papa Francisc.

Începutul coborârii pe pârtia albastră, cu Șumuleu Mare în față.

Sugestie: indiferent cum te aduce navigația, noi îți sugerăm să faci dreapta imediat după Bazilica de la Șumuleu și să mergi la pârtie pe strada Șumuleul Mic; pentru că  în perioadele mai aglomerate pe varianta Johannes Kajoni, pentru fluidizarea traficului, este restricționată circulația pe sensul spre pârtie. Și ca să fii sigur că pârtia e deschisă, sună înainte de a te porni la drum.

Ultima actualizare:

  • 25/01/2024

Pe scurt:

  • O pârtie mică, cu piste pentru începători și avansați; cei de nivel intermediar s-ar putea să se plictisească un pic aici 😊

Tip:

  • Activităţi sportive & recreative
  • Închiriere echipamente
  • Sporturi de iarnă
  • Teleferice, telegondole, telescaune, teleski

Facilităţi:

  • Gustări | Bar | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Terasă exterioară | Toaletă pentru clienţi | Wi-Fi

Alte sugestii

Interski Poiana Brașov

Poiana Braşov (BV) / Activităţi indoor / Activităţi outdoor

Season Hill

Poiana Braşov (BV) / Activităţi outdoor

Plaja Cazino Mamaia

Mamaia (CT) / Activităţi outdoor

JT Water Sports Mamaia

Mamaia (CT) / Activităţi outdoor

Aqua Magic Mamaia

Mamaia (CT) / Activităţi outdoor