Schi Transalpina Voineasa

Schi Transalpina Voineasa

Activităţi outdoor / Voineasa (VL)


Address

DN7A, Obârşia Lotrului 247750, România

Telefon

Despre

Vestea despre singurul domeniu schiabil din Vâlcea, numit Transalpina, de la Obârşia Lotrului - Voineasa, a început de ceva vreme să depăşească graniţele judeţului. După o întreagă saga a proiectării şi dezvoltării unui resort care se dorea a fi cel mai mare din ţară (cu aproape 100 de kilometri de pârtii şi instalaţii de cablu care ar fi trebuit să străbată crestele munţilor Latoriţei de deasupra lacului Vidra), într-un final până la urmă fericit, în 2012 s-a inaugurat unul dintre cele mai spectaculoase locuri pentru schi şi snowboard din România. Care foarte rapid a început să atragă din ce în ce mai mulţi pasionați ai sporturilor de iarnă... la început din Vâlcea şi din judeţele limitrofe iar apoi, de pe tot întinsul ţării (la ultima noastră vizită am văzut aici maşini de CT, GL, IS) şi chiar din străinătate.

Aşa ceva... 😍

Iar tot acest interes se datorează celor două mari atu-uri pe care le are domeniul de schi Transalpina. În primul rând, peisajul: fie că te dai în zona superioară fie, mai ales, când cobori pe pârtia Mioarele (cea mare, de dificultate medie), ai impresia că vei „ateriza” în lacul Vidra, care ţi se aşterne la picioare! Munţii înconjurători completează spectacularul, indiferent de sezon iar din telegondole sau telescaun nu vei şti în ce parte să te uiţi mai întâi! 😍 

Vedere din telescaun.

În al doilea rând, preocuparea celor care administrează domeniul de a menţine cât mai mult pârtiile optime pentru schi. Ajutaţi de altitudine (în zona superioară, la 2000m, zăpada rezistă până târziu) dar şi de instalaţiile de producere a zăpezii (care funcţionează non-stop când e necesar și temperatura o permite), cei de aici au reuşit în ultimii ani să ţină deschise pârtiile din zona superioară chiar şi în luna Mai! 😮

Zona superioară, platoul Bora.

Un alt big-like pentru personal este pentru menținerea în funcțiune a instalațiilor de transport chiar și în condiții mai neprietenoase, spre deosebire de alte domenii schiabile din ţară unde se închid imediat ce începe să bată un pic vântul, iar schiorii sunt trimiși acasă. Am remarcat şi amabilitatea tuturor celor care lucrează aici, de la simpaticele doamne de la casierii până la cei care deservesc teleschiurile. Iar cea mai bună dovadă a interesului pentru satisfacţia vizitatorilor este că la telefon răspunde chiar administratorul domeniului! 😊
Accesul se face pe DN 7A care face legătura între oraşele Brezoi (din E81, Valea Oltului) şi staţiunea Obârşia Lotrului aflată pe DN 67C (celebra şosea Transalpina). Cel mai apropiat oraş este Voineasa, la 33 km - dacă ai nevoie de o bancă, un supermarket sau o farmacie, le găseşti aici.

Iarna pe DN7A.

La baza pârtiei este o parcare cu peste 500 locuri (din care 380 în parkingul supraetajat), cu o taxă unică de 25 lei/zi. Tot aici găseşti câteva foodtruck-uri, un centru de închiriere echipament (la preţuri care pleacă de la 50 lei/zi) şi o şcoală de schi (mai este una şi sus, pe platoul intermediar). Şi bineînţeles, casieria, de unde poţi cumpăra cartele cu puncte, valabile 30 zile (30 puncte - 100 lei, 60 puncte - 185 lei) şi ski-pass-uri (1 zi - 170 lei; până la ora 14:00 - 125 lei; de la ora 13:00 - 115 lei... copiii, elevii şi studenţii beneficiază de reduceri - click aici şi vezi secţiunea SKIPASS pentru lista completă de tarife). Instalaţiile de cablu funcţionează în sezon zilnic atunci când vremea o permite între orele 09:00-16:30 (ultima urcare la telegondolă16:30; teleschi 16:15; telescaun 16:00). Recomandarea noastră este să suni la numărul din această pagină înainte de a ajunge la pârtie pentru a cere informaţii despre starea pârtiilor, instalaţii de cablu, condiţii meteo. Pe site-ul oficial găseşti şi o secţiune Livecam unde îţi poţi face o idee despre cum arată pârtiile.

Parking exterior şi interior, supraetajat.

Prima fotografie din galerie prezintă o hartă a pârtiilor.
Din parcare (alt. 1320m) urci cu telegondola, pe un prim tronson al ei până în staţia intermediară de pe platoul aflat la cota 1852m. În cele aprox. 5 minute şi jumătate de urcare te vei bucura de view-ul superb asupra lacului Vidra dar îţi poţi face şi o idee despre starea şi nivelul de dificultate ale celei mai lungi (şi mai dificile) pârtii de aici; numită Mioarele (marcată cu 1 pe hartă), cu o lungime de 2257m, o diferenţă de nivel de 530m şi o pantă medie de 23%. Recomandată celor de nivel mediu-avansat (roşie), pârtia are şi o variantă (1a) neagră dedicată celor avansaţi.

În coborâre pe pârtia roşie 😍

Odată ajuns pe platoul intermediar, ai de ales între a rămâne aici şi a te da pe cele trei pârtii albastre, a coborî pe pârtia roşie înapoi la staţia de plecare a telegondolei tronson 1 sau a urca cu următorul tronson al telegondolei până în zona superioară, pe vârful Bora.

Staţia intermediară a telegondolei.

Primele două pârtii albastre (2) de lângă telegondolă au fiecare o lungime de 754m pe o diferenţă de nivel 122m; sunt deservite de teleschiul Miru 1 (monopost, cu disc) care are o durată a cursei de aproape 4 minute. De la staţia superioară a teleschiului 1 începe şi o pârtie (numită 4 pe hartă), foarte lină şi foarte uşoară - de fapt, grea 😀, că va trebui să dai un pic la beţe (diferenţă de nivel de doar 31m pe cei 730m) - care duce la telescaunul Bora şi la pârtiile deservite de el... aşa că e mult uşor de ajuns la Bora cu tronsonul 2 al telegondolei 😉

Urcare cu teleschi 1, cu pârtia 2 în stânga şi dreapta..

A treia (3), tot albastră, este mult mai scurtă (350m), cu o diferenţă de nivel 66m, deservită şi ea de un teleschi monopost (Miru 2) cu durata cursei de 1 min 40 s. În partea dreaptă (în direcția de urcare) a teleschiului am observat o zonă folosită de cei care preferă săniile 🙂 - apropo de asta, săniuțe pot fi închiriate doar de jos, de la bază, înainte de urca în telegondolă!
Pârtiile albastre de pe platoul intermediar sunt perfecte pentru începători şi pentru cei de nivel mediu care vor să-şi perfecţioneze mişcările: sunt destul de late (30-40m) şi au personal de deservire, de mare ajutor pentru începători.

Pârtia 3, cea mai scurtă.

Al doilea tronson al telegondolei te va duce, în 3 minute, până la cota 1944m. pe vârful Bora. De aici, pe pârtia Zănoguţa (5) - foarte uşoară, 675m cu diferenţă de nivel 66m (mai degrabă un drum de acces) - vei ajunge la pârtia Bora (7) şi vei coborî la staţia inferioară a telescaunului care o deserveşte.

Coborâre pe Zănoguţa, spre pârtia Bora.

Telescaunul (numit Bora), deşi nu are o lungime foarte mare (1169m) este destul de lent şi face 8 minute şi jumătate până în vârful pârtiei. Asta nu e o problemă în zilele frumoase, când te poţi bucura de priveliştea oferită de munţii înconjurători dar în zilele reci şi cu vânt... îţi va prinde bine să fii echipat corespunzător 🙂
Din telescaun, în dreapta se poate coborî pe (6) până la staţia telegondolei iar pe stânga se intră pe pârtia Bora (7), albastră, cu o lungime de 1230m şi 179m diferenţă de nivel, recomandată pentru cei de nivel mediu şi avansat; poate fi abordată şi de începători, sunt doar două porţiuni un pic abrubte care s-ar putea să dea emoţii. 

Porţiunea terminus a pârtiei Bora.

În zilele fără vânt, nori sau ceaţă, zona superioară a domeniului Voineasa e foarte faină: mult mai puţin aglomerată decât platoul intermediar şi pârtia roşie, oferă şi ea o priveliște superbă asupra lacului Vidra, este lată, alternează pante foarte uşoare cu unele mai înclinate, zăpada se menţine cel mai bine aici (chit că la primele ore ale dimineţii poate fi un pic îngheţată)... te vei da cu greu plecat de aici în condiţii de vreme bună 🙂

Platoul superior cu pârtia Bora 😍

Partea de servicii este destul de ok pe platoul intermediar: în zona telegondolei ai un bar, cu o cafea foarte bună, băuturi diverse și atmosfera tipică apre-ski, iar în zona pârtiei albastre 3 este un fastfood, care ni s-a părut un pic cam scumpuţ pentru ceea ce oferă (dar avea un vin fiert bine făcut 😊). Mai găseşti aici puncte de închiriere echipament, o şcoală de schi dar și toalete, bine întreținute, cu acces gratuit.

Bar cu atmosferă şi view.

Dacă te prinde foamea şi dacă te înduri să te desparţi de pârtii 🙂 recomandarea noastră e să cobori în zona parcării, unde ai opțiuni mai multe şi mai ieftine. La unul dintre foodtruck-uri ne-a făcut cu ochiul un gyros, la 35 lei 😉 Dar mai sunt și burgeri, pizza, clătite, grill-uri.

Gyros à la Voineasa 👌

Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa. Sperăm să auzim numai de bine despre acest loc #UndeMergem la #Ski în #România 🤩

Ultima actualizare:

  • recomandat la 12/03/2023

Pe scurt:

  • Un domeniu schiabil organizat pe trei niveluri, fiecare cu un view spectaculos asupra lacului Vidra! 😍

Tip:

  • Activităţi sportive & recreative
  • Închiriere echipamente
  • Sporturi de iarnă
  • Teleferice, telegondole, telescaune, teleski

Facilităţi:

  • Gustări | Mâncare | Parcare contracost | Plata cu card de credit | Toaletă pentru clienţi | Wi-Fi

Alte sugestii

Magic Parc Râșnov

Râşnov (BV) / Activităţi outdoor

Insect Park

Băile Seiche (HR) / Activităţi outdoor

Interski Poiana Brașov

Poiana Braşov (BV) / Activităţi indoor / Activităţi outdoor

Season Hill

Poiana Braşov (BV) / Activităţi outdoor

KisSomlyó SKI / Șumuleu Mic Schi

Miercurea Ciuc (HR) / Activităţi outdoor