DOR
Bran (BV) / Restaurante
Telefon
Website
Despre
Restaurantul D.O.R. din Tohanu Nou (pe ruta Brașov-Bran) a reușit în scurt timp să devină unul dintre acele locuri în care e un “must” să mergi.
Noi am ajuns prima dată acolo când încă nu devenise atât de... popular. Și ne-a plăcut foarte mult.
Într-o zonă unde kitsch-ul cam este din păcate la putere, acest restaurant este ca o rază într-un decor sumbru. Spații largi, lumină, culori calde, materiale naturale, plante (chiar și un copăcel). Plus un etaj. O combinație reușită de rustic și modern. Servire cu zâmbet pe buze. Muzică în surdină, calmă, blândă, care îți mângâie auzul; o atmosferă numai bună pentru a savura o mâncare deosebită. Deosebită din multe puncte de vedere. Nu vei găsi aici aproape nimic din ceea ce ești obișnuit să găsești într-un restaurant (de fapt noi credem că această denumire chiar nu ar trebui să fie acordată oricărui loc în care poți mânca ceva; sunt puține locurile care merită să fie numite restaurante; dar asta este altă discuție...).
Meniul este, de la conținut la plating,... altceva. Este scurt, nu cu foarte multe opțiuni, dar apar periodic feluri noi (primăvară-vară, toamnă-iarnă, cu ingrediente de sezon). Este ceea ce ar trebui să fie o experiență culinară – cu arome, cu texturi, cu nuanțe. Dacă ești în căutare de șnițel cu cartofi prăjiți, nu intra la D.O.R., nu e pentru tine.
D.O.R. nu este un loc unde să vii să înfuleci și să pleci. Aici totul trebuie savurat, cu toate simțurile. Cele mai simple ingrediente se transformă în produse surprinzătoare, feluri clasice „suferă” metamorfoze care le fac aproape de nerecunoscut.
O supă cremă va fi servită cu chipsuri din bacon iar tăițeii din supa clară sunt din foi de clătită. Ne-a plăcut mult supa de rață (24 lei), cu legumele al dente și cubulețe de carne de rață afumată. Și ne-a surprins foarte plăcut faptul că cine nu a comandat aperitiv a primit un mic amuse-bouche din partea casei (o altă caracteristică pe care am regăsit-o doar în restaurante unde ideea de „a lua masa” este la un alt nivel). 👌
Gustări cu cele mai inventive alăturări de gusturi – păstrăv lângă tartar de pere, ori brânză de burduf cu ardei copți.
Gustări cu cele mai inventive alăturări de gusturi – păstrăv lângă tartar de pere, ori brânză de burduf cu ardei copți.
Salatele sunt și ele un prilej de experimentare; nu vei găsi aici plictisitele salate bulgărești sau grecești, în boluri anoste. În schimb papilele tale vor face o adevărată excursie senzorială. Noi cel puțin așa am găsit Salata Chef (49 lei) și Salata D.O.R. (39 lei) - combinații de-a dreptul artistice de carne cu brânzeturi, legume coapte și fructe, cremos și crocant. În plus sunt atât de mari și consistente încât pot reprezenta o masă cât se poate de satisfăcătoare.
Felurile de bază sunt create cu aceeași ingeniozitate și aranjate în farfurii ca să fie și admirate, nu doar mâncate. Aceleași melanjuri neașteptate, cu efecte delicioase – vită și dulceață de ardei, piept de rață caramelizat, mămăligă coaptă. Toate sunt concepute de la ingredientul principal până la garnitură iar modul în care toate elementele sunt îmbinate s-a dovedit până acum fără cusur. Pieptul de pui gratinat ne-a tentat și ne-a plăcut. Şi abia aşteptăm la o vizită următoare să testăm Tomahawk-ul pe care l-am văzut la vecinii de masă (are două rânduri de sosuri pentru că e pentru 2 persoane)... până atunci poate ne spui tu într-o recenzie cum a fost! ✍️
Prețurile ar putea fi considerate de unii mari dar reflectă din plin calitatea atât a produselor cât și a serviciilor și a ambianței. D.O.R. înseamnă delicios, organic, românesc; și am înțeles că se face tot posibilul ca produsele utilizate în bucătărie să răspundă acestor deziderate – produse locale, de sezon, obținute cât mai curat și mai sustenabil: cea mai mare parte din carne este furnizată de producători locali de pe o rază de 25 km, ouăle folosite pentru paste sunt bio (cumpărate de la localnici), toate brânzeturile (în afară de blue cheese) sunt produse în zona Moieciu în fermă proprie, multe dintre legume provin din grădină proprie.
Ce am remarcat, reîntorcându-ne la D.O.R. (că ni s-a făcut dor, după o primă experiență reușită), a fost modul în care s-a schimbat clientela. Pe măsură ce locul a devenit celebru, a început să atragă și acea zonă a publicului care „bifează” locurile de calitate poate mai mult decât le apreciază, pentru care „tag”-ul este mai important decât „cuisin”-ul. E și marketing, bun pentru afacere. Dar sperăm ca asta să nu modifice negativ locul; ar fi păcat.
Ultima actualizare:
- 19/07/2022 (listat la 02/07/21)
Pe scurt:
- Delicios. Organic. Românesc.
Categorie:
- Restaurante
Recomandat pentru:
- Bucătărie locală | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale | Întâlniri de afaceri | Întâlniri romantice | Ocazii speciale, Aniversări | Vedere panoramică
Tip de masă:
- Prânz
- Cină
Bucătărie:
- Românească
Ce poţi mânca aici:
- Burger | Coaste | Humus | Oaie/Miel/Berbec | Paste | Peşte de apă dulce | Porc | Preparate cu mămăligă | Pui | Raţă | Salate | Supe | Sushi | Vânat | Vită
Facilităţi:
- Facilităţi persoane cu dizabilităţi | Garderobă | Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese | Servire la masă | Wi-Fi