Capela şi Cripta Inima Reginei Maria

Capela şi Cripta Inima Reginei Maria

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Bran (BV)


Address

Platoul Inima Reginei Maria, DN73 499, Bran 507025

Despre

Deşi nu se poate vizita în interior, merită să vezi Capela Inima Reginei Maria din Bran pentru povestea ei şi pentru farmecul aparte, umbrit însă din păcate de neglijenţa şi lipsa de preocupare a celor care ar trebui să o îngrijească...

Regina Maria şi-a dorit ca după moarte trupul să-i fie înmormântat în necropola regală de la Curtea de Argeş dar inima să se odihnească în capela Stella Maris din Castelul Balcic - reşedinţa de vară a familiei regale din România, iar la moartea sa (1938) dorinţele testamentare i-au fost îndeplinite.

Doi ani mai târziu însă, odată cu cedarea Cadrilaterului către Bulgaria şi pierderea Castelului de la Balcic, caseta care conţinea inima Reginei a fost adusă la Bran de către fiica acesteia, Principesa Ileana, şi depusă în biserica de lemn din curtea Castelului Bran, de unde apoi a fost mutată într-o criptă săpată în stânca Măgurii Branului. Atunci, Principesa a demarat lucrările de construcţie ale unei capele din piatră, copie fidelă a celei de la Castelul Balcic. Capela, construită în stil bizantin, era dedicată memoriei Reginei şi ar fi trebuit să fie locul de odihnă veşnică a inimii acesteia.

Capela din Bran, în zilele noastre. Uitată de toţi şi de toate. 😢

Abolirea monarhiei din 1947 a găsit capela terminată dar încă nesfinţită iar inima Reginei nu a mai fost mutată aici, stând ascunsă în cripta din apropiere încă 21 ani, până în 1968 când directorul Muzeului din Bran a hotărât să deschidă sarcofagul din piatră din criptă - în care a găsit o casetă de argint aurit. În interiorul acesteia se afla o altă casetă de argint cu mai multe monturi de platină și pietre prețioase, înfăsurată în drapelele englez și român, şi care conţinea inima Reginei. Până în 1971 caseta a fost păstrată în Castelul Bran, după care a fost mutată la Muzeul Național de Istorie a României.

Sarcofagul din piatră de la Cripta Inima Reginei.

În anul 2015, caseta a fost depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor din Sinaia, locul în care inima Reginei Maria a încetat să bată la 18 iulie 1938 şi unde va rămâne pentru eternitate.

Cripta Inima Reginei Maria.

Dacă vrei să te reculegi la Cripta în care inima Reginei Maria s-a odihnit mai bine de 20 de ani, traversează pârâul Turcul pe una din cele două punţi din lemn, vis-a-vis de clădirea Vămii Medievale (între Capelă şi Castelul Bran) şi o vei vedea în versantul Măgurii Branului.

Ultima actualizare:

  • 19/03/2022

Photo Gallery

Alte sugestii

Moscheea Carol I (Moscheea Regală)

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Constanța (CT)

Bazilica „Sfântul Anton de Padova"

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Constanța (CT)

Catedrala și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel"

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Constanța (CT)

Cascada Moara Dracului

Bran (BV) / Cascade, Izbucuri

Mănăstirea Gornea

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Izvor, cișmea