Panorama Tâmpa

Panorama Tâmpa

Braşov (BV) / Panorame şi platforme de observaţie


Address

Belvedere Tâmpa, Brașov, România

Despre

Braşov este singurul* oraş din România care are în mijlocul său un munte: Tâmpa, arie naturală protejată. 
Nu pleca din Braşov până nu îl vezi de sus, de pe platforma de Belvedere Tâmpa. Priveliştea pe care o ai asupra oraşului şi împrejurimilor face să merite banii - dacă foloseşti Telecabina Tâmpa- sau efortul, dacă urci pe jos; dacă ai un pic de condiţie fizică recomandarea noastră este să urci pe Treptele lui Gabony - (marcaj triunghi galben, aprox. 1,5h) şi să cobori pe Drumul Serpentinelor (marcaj triunghi roşu); dar dacă vrei să fie mai uşor, poţi urca şi coborî pe Serpentine. Ambele trasee (pe care le găseşti şi în aplicaţia noastră) au punctele de plecare pe Aleea de Sub Tâmpa, în zona Telecabinei; necesită echipament de drumeţie.
Program Telecabina Tâmpa (urcare): iarna Ma-D 09:30-16:00, vara L 12:00-17:00, Ma-V 09:30-16:30, S-D 09:30-17:30. O călătorie costă 10 lei/sens.

Intrarea spre semnul uriaş BRAŞOV.

Puţin mai sus de Belvedere Tâmpa, după câteva zeci de metri de urcuş susţinut vei găsi încă un punct de belvedere asupra Ţării Bârsei şi câteva mici platforme din lemn de te poţi bucura de o privelişte superbă către Şcheii Braşovului, de la care dacă mai mergi câteva zeci de metri spre Sud vei avea la picioare zona dinspre Predeal, cu cartierul Răcădău.

Punctul de belvedere de deasupra semnului BRAŞOV.

O poveste interesantă: între anii 1950-1960 Braşov a fost unul din oraşele din fostul bloc comunist care au purtat numele dictatorului sovietic I.V. Stalin. Conducătorii de atunci ai oraşului chiar au "scris" numele acestui pe muntele Tâmpa, din brazi plantaţi pe un versant golaş; deşi între timp aceştia s-au amestecat cu foioase, se spune că la o privire atentă dintr-un anumit unghi, dinspre oraş, vei întrezări numele STALIN spre vârful muntelui, în stânga cablului telecabinei! Noi nu am reuşit să îl vedem...

În prezent, pe muntele Tâmpa este scris numele oraşului - BRAŞOV - din nişte litere uriaşe care sunt iluminate pe timp de noapte, fiind vizibile de la câteva zeci de kilometri când vii dinspre Târgu Secuiesc, Târgu Mureş sau Sibiu.
*Unii ar spune că mai e și Piatra Neamț cu a ei Pietricica - dar încă se dezbate intens dacă aceasta este un deal sau un munte 🙂

Ultima actualizare:

  • 12/09/2023 (recomandat la 10/01/22)

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Crucea Eroilor de pe Piatra Mică

Zărneşti (BV) / Monumente, Statui / Panorame şi platforme de observaţie

Belvedere „La relee”

Coronini (CS) / Panorame şi platforme de observaţie

Dealul Bisericii Eşelniţa

Cimitire, Mausolee / Eşelniţa (MH) / Panorame şi platforme de observaţie

Centrul Cultural Reduta

Braşov (BV) / Centru cultural

Piramidele de la Şona

Şona (BV) / Panorame şi platforme de observaţie